Közélet

Merész kijelentés: Kásler szerint a külföldön praktizáló magyar orvosok egy része hazajön

A bérrendezés lehetősége bizony a külföldi SZOTE – s veteránokat is fejtörésre késztetheti. A hagyományosan kiemelkedő színvonalú szegedi orvosképzés után szűkülhet a diaszpóra? Egy másik sarkalatos pont is elhangzott reggel: “az állami és a magánpraxis szétválasztása további jogszabályokat igényel” – fejtegette tovább az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

EGYSÉGES SZOLGÁLATI JOGVISZONY, HÁROMLÉPCSŐS BÉREMELÉS

Kásler Miklós az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről közölte: a kormány régóta foglalkozik az egészségügy átalakításával, fejlesztésével, és ezt a folyamatot a koronavírus-járvány felgyorsította. A miniszter elmondta: a törvény tervezetéről a Magyar Orvosi Kamarával és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével is egyeztettek. Szeptember 30-án három fizetésemelési javaslatot tettek le kormány elé, és ezek között szerepelt a kamara javaslata is, amelyet a miniszterelnök elfogadott; ennek egyik lényege a háromlépcsős béremelés — tette hozzá. A törvény — bár a közvéleményt elsősorban az orvosok béremelése és a hálapénz büntethetősége érdekli — nagyon kiterjedt, és olyan „tételek” vannak benne, amelyek hetvenéves adósságot törlesztenek.

A TÖRVÉNY A SLÁGERKÉRDÉSEKEN TÚL EGYÉB MÓDON IS TELJESEN ÚJ PÁLYÁRA ÁLLÍTHATJA AZ EGÉSZSÉGÜGYET

A miniszter szerint a jogszabály véget vet a hálapénznek, amely eddig jelentősen torzította az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt, másrészt pedig azzal járt, hogy az orvosok anyagilag ki voltak szolgáltatva a betegeknek. Kásler Miklós szólt arról is, hogy az új jogszabály a törvényesség és a rendezettség irányába mozdítja el az egészségügyet, ugyanakkor a magán- és az állami praxisok szétválasztása további jogszabályok megalkotását igényli. A miniszter szerint az új törvénynek köszönhetően a külföldön dolgozó magyar orvosok egy része várhatóan hazajön, ráadásul a bértábla a kezdő orvosok számára is áttekinthető, világos jövőképet vázol fel.

A HÁZIORVOSOK ÉS A NŐVÉREK ÜGYÉBEN TOVÁBBI LÉPÉSEK SZÜKSÉGELTETNEK

A jogszabály nem vonatkozik a háziorvosokra, velük kapcsolatban további lépések várhatók. Hasonló a helyzet a nővérekkel, de az ő esetükben a fizetésemelés folyamatos, „és azt tudom mondani, hogy 2019 és 2022 között a nővéri fizetések a két és félszeresükre emelkednek” — mondta Kásler Miklós. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament kedden.

HÁLAPÉNZ SZANKCIONÁLÁSA, TILTOTT MÁSODÁLLÁS

Korábbi cikkünkben fejtettük ki: akár egy év börtönt is kaphat az, aki hálapénzt ad vagy fogad el a Büntető Törvénykönyv módosítása szerint, továbbá a törvényjavaslat tiltja a másodállású magánpraxist is, illetve az állami infrastruktúra magáncélú használatát.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb