Közélet

Érdekes tény: összességében nem emelkedett az összhalálozás október közepéig

A koronavírus-járvány látszólag nincs hatással a halálozások számára – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából, amely több évre visszamenőleg heti bontásban is olvasható. Az adatsor hosszas nézegetése után sem egyszerű a helyzet értékelése, mivel az adatok hétről hétre változnak, illetve a tavalyi és az idei adatok fej-fej mellett szinte azonosak.

Fotó: koronavirus.gov.hu

LÁTSZÓLAG NINCS HATÁSSAL A JÁRVÁNY AZ ÖSSZHALÁLOZÁSOK SZÁMÁRA

A KSH állományába legutóbb az október 11-ei adatokat töltötték fel. Eszerint az október közepi héten Magyarországon összesen 2470 fő hunyt el, míg egy évvel korábban, a 2019. október 7-ével induló héten 88 fővel kevesebben, vagyis 2382-en haltak meg. Az operatív törzs egyik októberi sajtótájékoztatóján Galgóczy Ágnes röviden kitért arra, hogy ugyan a koronavírusban elhunytak száma napi szinten folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, a koronavírus-járvány látszólag nincs hatással a halálozások számára – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából, amely több évre visszamenőleg heti bontásban is olvasható.

VÁLTOZÓ ÖSSZETÉTEL A HALÁLOZÁSI OKOKBAN

Galgóczy Ágnes kitért arra is, hogy az emelkedő tendenciát mutat, a vírusra visszatekintve az időszakra jellemző összhalálozás nem magasabb, mint az azt megelőző 10 évben. A 65 évnél idősebbek körében még csökkenés is megtapasztalható, viszont új változóként megjelentek a fiatalok a statisztikai adatokban. A KSH összesítése alapján a legtöbben rosszindulatú daganatokban hunytak el (14 471 fő) és egyéb szívbetegségben (14 685 fő). Az agyérbetegség (6507 fő) mellett a motoros járműbalesetekben elhunytak (205 fő) számát is feltünteti az adatsor. A 2019-es statisztikai adatok közt természetesen a Covid–19-vírus halálokként nincsen feltüntetve. 

A TALÁNYRA VAN MAGYARÁZAT

Az elsőre nehezen értelmezhető halálozási statisztikát az influenzavírus is módosítani fogja még év elején. Lantos Gabriella egészségügyi szakember szerint évente átlagosan 3–5 ezer közöttire tehető azoknak a száma, akik az influenza valamilyen szövődményében vesztik életüket. Az ugyanakkor kijelenthető: a koronavírus hatásai ma még nem érzékelhetőek a magyar halálozási statisztikákban. Igaz, ez részben azért is van, mert a tavaszi kijárási korlátozások idején értelemszerűen kevesebb volt például a halálos kimenetelű közúti baleset – hiszen az emberek jellemzően otthon maradtak hosszú hetekre. De más fatális fertőzések kialakulásának esélye is drasztikusan csökkent a távolságtartás, a maszkviselés, a távmunka/távoktatás és az önkéntes karantén miatt.  

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb