Közélet

A környező országokban is forrósodik a hangulat: Boszniában kijárási tilalmat vezetnek be, Szerbiában több település is rendkívüli helyzetet hirdet

Éjszakai kijárási tilalmat vezet be szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése – közölte a Nova.rs regionális hírportál. Az intézkedés értelmében Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében éjjel 23 órától hajnali 5-ig lesz kijárási tilalom.

SZERBIÁBAN IS EGYRE TÖBB TELEPÜLÉSEN HIRDETNEK RENDKÍVÜLI HELYZETET

Bár Szerbia egyelőre nem fontolgatja a mozgásszabadság korlátozását, egyre több településen vezetnek be rendkívüli helyzetet, ami a helyi intézkedések bevezetésének megkönnyítését szolgálja. Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet “katasztrófa közeli”, mindenképpen elővigyázatosságra van szükség, és mindenkinek be kell tartania a maszkviselési és távolságtartási előírásokat.

45 NAPPAL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A VESZÉLYHELYZETET SZLOVÁKIÁBAN

Újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány szerdán, a koronavírus-járvány terjedésével indokolva a lépést. A vészhelyzet így egyelőre december végéig marad hatályban. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek.

A vészhelyzet idején az állam a leginkább szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben. A szlovák munka, család és szociálisügyi miniszter, Milan Krajniak az intézkedés jóváhagyását követően a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a kormány a vészhelyzetet belátása szerint addig fogja meghosszabbítani, “amíg arra szükség lesz”.

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi júniusban lejárt. Az októbertől érvénybe lépett veszélyhelyzet az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet. A szlovák szabályozás szerint a vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot, amelyet háborús helyzetben hirdethetne ki az államfő a parlament javaslatára.

Fotó: portfolio.hu

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy 13 ezer PCR-teszt elvégzése alapján 2058 személynél regisztrálták a Covid-19 betegség kórokozóját. Szlovákiában a fertőzés tavaszi megjelenése óta eddig mintegy 79 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét PCR-teszttel, az aktív esetek száma jelenleg 55 ezer, közülük mintegy másfélezer személyt kezelnek kórházban. Hivatalos források 414 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 24-gyel emelkedett.

SZÁMOK A NYUGAT-BALKÁNON

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 2823-mal 66 888-ra, Koszovóban 596-tal 25 388-ra, Észak-Macedóniában 947-tel 41 235-re, Montenegróban 546-tal 24 154-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1605-tel 65 012-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizennéggyel 915-re, Koszovóban öttel 773-ra, Észak-Macedóniában harminccal 1186-ra, Montenegróban héttel 349-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenhattal 1627-re nőtt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb