Sport

Bezártak a szegedi konditermek – rákérdeztünk, hogy látják a jövőt?

Orbán Viktor miniszterelnök szigorításokkal kapcsolatos bejelentéseit követően a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint tilos az edző- és fitnesztermek látogatása, így ezek a szolgáltató helyek Szegeden is bezártak. A szigorítások tükrében megkérdeztük a szegedi konditermeket, mi várható náluk az elkövetkezendő időszakban.

GLOBAL FITNESS – MÉG BIZONYTALAN MINDEN

Neu László, szegedi tréner, a Global Fitnesz üzletvezetője kérdésünkre elmondta, még nagyon friss a rendelet, nem tudnak a jövőbeni terveikről nyilatkozni, egy biztos, hogy jelenleg zárva tartanak, és remélik, hogy 30 nap múlva újra ki tudnak majd nyitni.

STRONG BODY TRAINING – ONLINE EDZÉSEKÉ LESZ A FŐSZEREP

Türk Balázs, a Strong Body Training vezetőedzője elmondta, bárki számára elérhető, ingyenes online edzésprogrammal fognak ebben az időszakban jelentkezni a Facebookon keresztül, nem is egyszer, naponta többször is lehetősége lesz az érdeklődőknek átmozgatni testük minden porcikáját. Türk Balázs elárulta, még nem tudja, hogy az élsportolók számára nyitva lehetnek – e termeik, mivel a CrossFit mozgásforma a sportszövetség által nem elismert sport, így még nem biztos, hogy ez a szabály rájuk is vonatkozik.

A jogszabály szerint az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások, mint például a személyi edző által nyújtott foglalkozások, a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. Türk Balázs viszont elmondta, ezzel csak az a baj, hogy ha ő foglalkoztat körülbelül 10 személyi edzőt, akikhez, ha csak egy-egy vendég érkezik, máris húsz fő tartózkodik a létesítményben, és ez a jelenlegi szigorításokkal nem összeegyeztethető. Tehát itt még mindenképpen utána kell járni az edzőtermek vezetőinek, hogyan is értelmezendőek a gyakorlatban a rendelet egyes pontjai.

IZOMETRIA FITNESS – NAGYON NEHÉZ HELYZETBEN VAN MOST MINDEN HASONLÓ LÉTESÍTMÉNY

Tóth Annamária, az Izometria Fitness tulajdonosa és vezető edzője kérdésünkre elmondta, hogy a mai naptól ők is bezárják edzőtermüket. Jelenleg úgy érzik, annyi a bizonytalanság a tegnap esti órákban megjelent kormányrendelet kapcsán, hogy nem kockáztatnának egy esetleges bírságot, vagy hatósági bezárást amiatt, hogy azt nem megfelelően értelmezték. Pár nap, vagy esetleg hét is kell ahhoz, hogy tisztán átláthassák a helyzetet, árulta el Tóth Annamária.

Fotó: Izometria Fitness Facebook oldala

Azzal kapcsolatban, hogy a versenyszerűen sportolók kategóriájába ki fér bele a rendelet értelmezése szerint, még szintén nem látnak egyértelműen. Egyébiránt az az edzőterem, amely nyitva tart a versenysportolók számára, kockáztatja azt is – hacsak nem saját tulajdonú ingatlan az edzőterem -, hogy a tulajdonossal nem lesz esélye egyezkedni csökkentett bérleti díjról erre az időszakra, a tulaj valószínű 100%-ot kérne ilyen esetben, a forgalom pedig nyilván nem termelné ezt ki.

Nagyon nehéz helyzetben van most minden hasonló létesítmény, a kapkodó jogalkotás, a jogbiztonság teljes hiánya, a nem egyértelmű megfogalmazás senkinek sem teszi könnyebbé a dolgát, mondta el Tóth Annamária. Az Izometria Fitness edzői a tavaszi első hullám idején videókat készítettek olyan gyakorlatokkal, melyek otthon is kényelmesen elvégezhetőek, most is ezt tervezik. Ezek a videók ingyenesen hozzáférhetőek lesznek a fitness terem közösségi oldalain.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb