Közélet

Operatív törzs: életbe léptek a védelmi intézkedések, a kormány mindent megtesz a munkahelyek megóvásáért

Életbe léptek a védelmi intézkedések és szigorodtak a maszkviselés szabályai. Müller Cecília szerint nehéz idők jönnek, Schanda Tamás pedig kiemelte, hogy újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket biztosít a kormány a munkahelyek védelme érdekében – jön az Operatív törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatójának összefoglalója.

ÉLETBE LÉPTEK A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Éjféltől hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet, amely új szabályokat vezet be – emelte ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte: kedden az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

Felhívta a figyelmet a korábbi, maszkviseléssel és a védelmi távolságtartással kapcsolatos szabályokra is, melyek továbbra is érvényben maradnak.

Tájékoztatása szerint új elemként jelenik meg a jogszabályban, hogy a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, hogy önkormányzati rendeletben határozzák meg a tízezer főnél nagyobb lakosságú településen azokat a közterületeket és nyilvános helyeket, ahol kötelező a maszk viselése. Sporttevékenység során, parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező – tette hozzá Kiss Róbert.

MÜLLER CECÍLIA SZERINT NEHÉZ IDŐK JÖNNEK

Rendkívüli fegyelmezettségre van szükség a járvány terjedésének megfékezéséhez – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Csökkenteni kell a fertőzöttek számát, hogy ne nehezedjen akkora nyomás az egészségügyi ellátórendszerre – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Kedden valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény bekapcsolódott a koronavírusos betegek ellátásba, így nőtt az ágyszám, és mindenki a lakóhelyéhez közelebb gyógyulhat. Ez a kapacitásbővítés a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátást kaphasson – mondta Müller Cecília. Felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára, ami önmagában 80 százalékkal csökkenti a fertőzés terjedését.

“Felhívom a figyelmet arra, hogy nehéz idők jönnek” – mondta az országos tisztifőorvos.

A KORMÁNY ELKÖTELEZETT A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK MELLETT

A kormány a járványhelyzetben is elkötelezett a munkaalapú gazdaság mellett, az új gazdaságvédelmi intézkedések célja, hogy támogassuk a magyar munkaadókat és munkavállalókat, hogy folytatni tudják a tevékenységüket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás felidézte: újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket biztosít a kormány a munkahelyek védelme érdekében. Kiemelte: a korábbi gazdaságvédelmi intézkedésekkel több mint egymillió munkahelyet sikerült megvédeniük, és az újakkal is az a céljuk, hogy megakadályozzák azt, hogy munkanélkülivé váljanak emberek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb