Közélet

Százezertől, egymillió forintig terjedő bírsággal büntethetik a szabálysértőket a kijárási tilalom idején

A ma éjféltől életbe lépő intézkedések értelmében minden bizonnyal jobb, ha betartjuk az előírt szabályokat, ugyanis a Magyar Közlönyben megjelent, előttünk álló 30 napra bevezetett intézkedések megszegése nagyon komoly anyagi vonzattal járhat. Ennek értelmében százezertől, akár egymillió forintig terjedő bírsággal büntethetik a szabálysértőket a kijárási tilalom idején.

A Magyar Közlöny azt írja, hogy az intézkedések betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, és ha a rendőrök vagy a katonák azon kapják az üzletekben a vásárlókat, hogy nem hordják rendeltetésszerűen a maszkot, akkor az üzlet tulajdonosát egyrészt százezertől, akár egymillió forintig terjedő bírsággal is büntethetik, másrészt az adott üzletet legalább egy napra, legfeljebb pedig egy évre be is zárathatják. Továbbá:

  • Este hét és reggel öt óra között az adott üzletben, lottózóban vagy dohányboltban csak és kizárólag azok lehetnek bent, akik ott dolgoznak, más nem. Ha valamiért, valaki ezt a rendelkezést szegné meg, ugyanaz a helyzet: az üzletet bezáratják, a tulajdonos pedig fizethet.
  • Ugyanilyen bírságra számíthatnak azoknak a nevelési vagy oktatási intézmények vezetői, ahol nem hőmérőznek.

Emellett érdemes azt is észben tartani, hogy egy helyet egy nap alatt többször is bírságolhatnak.

MEGÚSZHATÓ MINDEZ, HA…

Az üzlet akkor úszhatja meg a büntetést, ha a szervező, üzemeltető vagy az alkalmazott felszólította a szabályszegőket, hogy viselkedjenek megfelelően vagy hagyják el a helyiséget, de ennek nem tesznek eleget, ő pedig rendőrt hív. A bírság befizetésére mindenkinek 15 napja van, fellebbezni pedig nem lehet a határozat ellen, szóval tényleg nincs kegyelem. 

fotó: vehir.hu

A MASZKVISELÉS MEGSZEGÉSÉÉRT IS KOMOLY BÜNTI JÁR

Akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, pénzbírságot kaphatnak, ez minimum 5 ezer, maximum 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság kiszabásánál a legkisebb büntetés 5 ezer forint, a maximum pedig 150 ezer forint. A megrögzött szabálysértőket azonban akár 200 ezer forintra is bírságolhatják.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb