Közélet

Lezárult az SZTE új diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő kutatása

Lezárult a Szegedi Tudományegyetem és másik három magyarországi orvosképző egyetem részvételével zajló kutatás, mely több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását teszi lehetővé.

Az új diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektről Rakonczay Zoltán, az SZTE Kórélettani Intézetének vezetője, mai online konferenciáján elmondta, hogy a hároméves, 1,47 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult kutatási program fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése volt.

A résztvevők munkája a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományi kutatások csaknem teljes vertikumát – közölte Rakonczay Zoltán

Fotó: web.med.u-szeged.hu

A szakemberek vizsgálták a többi közt a krónikus szívizom-károsodás és a inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, a hasnyálmirigy-gyulladás genetikai hátterét, illetve az érelmeszedéshez, az agyvérzéshez vagy a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdőkárosodásához vezető kórélettani folyamatokat. A kutatások során elért eredmények segítséget nyújthatnak e betegségek korai felismeréséhez és kezeléséhez.

illusztráció, kép forrása: portfolio.hu

A felsőoktatási intézmények a projekt során a kutatáshoz, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eszközöket vásároltak, valamint új laboratóriumokat alakítottak ki. A projekt eredménye az is, hogy a szorosan együttműködő orvosképző egyetemek újabb, más nemzetközi vagy az unió által támogatott kutatási pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A tudományos munkába bevontak hallgatókat és fiatal kutatókat, akik az egy-egy területen korábban megjelent publikációkat elemző és összegző meta-analízist, a klinikai vizsgálatok indítását vagy a betegregiszterek létrehozását segítő képzéseken is részt vehettek.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb