Szegedi Arcok

Áll a kutyapiszok a Gergő Ligetben, nincs városi segítség

Exponenciális fejlődésen esett át a Gergő Liget, a rongálók és a szemetelők eltűntek, a sétány újra megtelt sportolókkal, családokkal, kisgyermekekkel és kutyasétáltatókkal. Egy apró kis probléma azonban még mindig akad, ez pedig a kutyapiszok – kezdte mondandóját Farkas András, aki közel 20 éven át üzemeltette a Tisza-part mentén elterülő, közkedvelt sétányt, amelyet unokájáról nevezett el.

EGYETLEN EGY PROBLÉMA MARADT, MÉGPEDIG A LIGETBEN ÁLL A KUTYAPISZOK, VÁROSI SEGÍTSÉG AZONBAN NINCS

Farkas András elmondása szerint tehát már csak egy megoldatlan probléma maradt, ez pedig a kutyagumi, amit a gazdik nem mindig szednek össze és visznek el négylábú kis kedvenceik után sőt, akad közöttük olyan is, aki zacskóstul a helyszínen hagyja azt. Persze, mint azt kiemelte: tisztelet és köszönet jár a kivételt képezőknek. A megoldás szerinte azonban végtelenül egyszerű: a leghatásosabb és a legjobb az lenne, ha a kutyasétáltatók összefognának, kialakítanának egy rendszert, ezt követően el látnák a liget központi helyeit egy-egy szemeteszsákkal, amibe bele lehetne dobni a kutyapiszkot zacskóstul, majd a zsákokat telítettségük után, a gazdik felváltva elvihetnék onnan az első kukáig, elkerülve így a kutyapiszokba való belelépkedést és a környezetszennyezést.

A Gergő Liget megálmodója persze tudja, hogy az lenne a legjobb, ha minderre egy központi rendszer keretén belül kerülne sor, ám az önkormányzat nem hajlandó szemeteseket biztosítani a kirándulóhely számára. Farkas András pedig úgy érzi, az, hogy az erdőben kukákat helyezzenek el nem az önkéntesek, nem az egyesület és nem az ő feladata. Ettől függetlenül ő azért továbbra is mindent megtesz azért, hogy mindenki jól érezze magát a sétányon, viszont nagyon örülne, ha az önkéntesek mellett, a kutyatartók is segítenének neki abban, hogy az elmúlt hetek és hónapok munkája továbbra is a lehető legklasszabb módon megmaradjon a szegediek számára.

Fotó: Szabó Dávid

Szeged egyik legismertebb arca tehát összességében elégedett és boldog, hogy a Gergő Ligetet újra rendeltetés szerint használják a szegediek. Elmondása szerint ez azonban a médiának és természetesen Jakab (használtautós) Gusztinak, a Garden Stég és Garden Bistro tulajdonosának köszönhető, aki felkarolta a Napfény Városának egyik legismertebb kirándulóhelyét és egy egyesület keretében a sétány – minek köszönhetően a pihenőhely egy új névvel és személyében egy új üzemeltetővel is gazdagodott – immár Tisza-Maros Ösvény néven, megújult formában létezik tovább.

A Kétlábon vagy keréken a városért nevet viselő sportegyesület megalakulását követően több szemétszedési akcióra is sor került, emellett táblákat helyeztek el illetve az ösvény szívében elterülő kishidat is rekonstruálták. A faházakat és a padokat viszont elszállították, a legutolsó információk szerint azokat is felújítják és idővel visszahelyezik majd őket a megszokott helyükre. 

ÚJ TERVEKKEL VÁRJÁK A TAVASZT

Az ex-üzemeltető a beszélgetés végén kiemelte: tavasszal, ha minden jól megy újabb ötleteket valósítanak majd meg annak érdekében, hogy a jó idő beálltával még hasznosabb legyen az itt élők a szabadban való időtöltés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb