Közélet

Operatív törzs: visszatért az idősek vásárlási sávja, a települések 91%-ában található már igazolt fertőzött

Az Operatív törzs mai ülésén Kiss Róbert alezredes beszámolt az idősek vásárlási sávjának visszahozataláról, Müller Cecília részletezte az igazolt koronavírus fertőzöttek települések szerinti eloszlását, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pedig beszámolt az iskolákat érintő helyzetről.

ISMÉT BEVEZETTÉK AZ IDŐSEK VÁSÁRLÁSI SÁVJÁT

A járvány lassítása és az idősek védelme érdekében keddtől ismét vásárlási idősávot vezettek be a 65 éven felüliek számára – közölte Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a mai online sajtótájékoztatón.

Az alezredes elmondta, hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba.

Hozzátette, az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak. A védett idősávra vonatkozó szabályok betartásáról az üzletek üzemeltetőinek, alkalmazottainak kell gondoskodniuk, fel kell szólítaniuk az illetékteleneket a bolt elhagyására, ha pedig ez nem vezet eredményre, értesíteniük kell a rendőrséget – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert.

A TELEPÜLÉSEK 91%-ÁBAN TALÁLHATÓ IGAZOLT FERTŐZÖTT

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos, az operatív törzs mai, online sajtótájékoztatóján.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos elmondta, a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, ahol 29 240, illetve 19 191 igazolt pozitív embert regisztráltak. A legkevesebb fertőzöttet, 1972-t Tolna megyében tartanak nyilván. A 47. héten Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ezekben a városokban a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon ugyanakkor az örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték – ismertette.

A tisztifőorvos közölte: hétfőn 3929 új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. “Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek” – fogalmazott.

AZ ISKOLÁK MŰKÖDÉSÉNEK A FENNTARTÁSA A CÉL

Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ez az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb, mint három százalékát jelenti – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, aki szerint az iskolák működésének fenntartása a cél.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény. Az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák mintegy tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot érint – ismertette. Közlése szerint a fertőzöttek száma 12 éves életkorig továbbra is alacsony, a napi esetszámoknak mintegy négy százalékát teszi ki.

Az eddigi iskolai és óvodai fertőzések tapasztalatai szerint az esetek 51 százalékában egyetlen tanuló fertőződik meg, míg a pedagógusok esetében ez az arány 63 százalék. Az előbbi csoportban az esetek 95 százalékában, utóbbiban pedig 97 százalékában egy és öt között marad a fertőzöttek száma – összegezte az államtitkár.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a hétfőn kezdődött és péntekig tartó célzott tesztelésen a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban mintegy 191 ezer dolgozót tesztelnek ingyenesen, önkéntes alapon. Ha fertőzöttet találnak, az eddig alkalmazott tanügyi intézkedéseket, a rendkívüli tanítási szünetet vagy a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetését rendelhetik el. Az államtitkár úgy fogalmazott: a cél, hogy “pontos képünk legyen az átfertőződöttségről, lépjünk ott, ahol szükséges és ezáltal az iskolarendszer a lehető legnagyobb biztonságban működhessen tovább”.
Átfogó értékelést a tesztelés eredményéről annak lezárását követően, várhatóan a jövő héten adnak.

AZ ELMÚLT 24 ÓRA INTÉZKEDÉSEIRŐL:

A kijárási tilalom megszegése miatt az elmúlt 24 órában 5954 esetben intézkedtek a rendőrök, a maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt pedig 7826 esetben jártak el a rendőrök.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Forrás: MTI/koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb