Közélet

Operatív törzs: még mindig sokan nem viselik helyesen a maszkot és hamarosan tetőzik a járvány

Operatív törzs: még mindig sokan nem viselik helyesen a maszkot és hamarosan tetőzik a járvány, emelte ki a mai sajtótájékoztatón Müller Cecília és Kiss Róbert.

 A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szerdán – ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 10 420 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

A rendőrök szerdán a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 209 emberrel szemben léptek fel. Közülük 48 embert figyelmeztettek, 94 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 67 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes.

Hozzátette: szerdán a tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken kilenc emberrel, míg az üzletekben és bevásárlóközpontokban 25 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

HAMAROSAN TETŐZIK A JÁRVÁNY

Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kifejtette, az esetszámokat nézve ugyan még emelkedő szakaszában van a járvány, de reménykeltő, hogy csökken a növekedés dinamikája. Bár továbbra is terheltek a kórházak, az elmúlt néhány napban kevésbé nőtt az ott ápoltak száma.

Az országos tisztifőorvos közölte, a napokban levélben keresi meg a nyugdíjasokat, hogy felmérjék a beoltatási hajlandóságot, így tudják biztosítani – ha már lesz – a vakcinák beadásának leghatékonyabb módját. Az érintett korosztály válaszlevében is jelezheti oltási szándékát, illetve azt online is közölheti a hamarosan induló vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb