Közélet

Operatív törzs: január elején ingyenes és önkéntes gyorstesztet biztosítanak a pedagógusoknak

Január elején ingyenes és önkéntes gyorstesztet biztosítanak a pedagógusoknak, közölte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. A gyorstesztelésre előregisztráció lesz szükséges, és a mentőszolgálat kijelölt tesztelési pontjain fogják elvégezni. Hangzott el az operatív törzs mai online tájékoztatóján.

Fotó: infostart.hu

CSÖKKENT AZ OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN ELŐFORDULÓ JÁRVÁNY MIATTI INTÉZKEDÉSEK SZÁMA

Maruzsa Zoltán arról beszélt az operatív törzs tájékoztatóján, hogy csökkent az oktatási és nevelési intézményekben előforduló járványügyi események miatt elrendelt intézkedések száma. Elmondása alapján eddig összesen 17562 e-mail-bejelentés érkezett a tárca által üzemeltetett járványügyi esemény jelzésére szolgáló e-mail-címre. Ezek alapján 8935 döntést hoztak, és ebből 3688 esetben rendeltek el rendkívüli digitális oktatást.

JANUÁR 11-TŐL ÚJRA JELENLÉTI OKTATÁS LÉP ÉLETBE A KÖZÉPISKOLÁKBAN

Maruzsa Zoltán közölte, január 4-e után a téli szünetről visszatérve az általános iskolákban jelenléti oktatással folytatódik a tanév. A középiskolákban az év első hetében marad még a digitális oktatás, várhatóan 11-étől lesz újra jelenléti oktatás, a járvány terjedésének megakadályozása érdekében pedig továbbra is érvényben marad a hőmérőzés. 

Fotó: ma7.sk

INGYENES ÉS ÖNKÉNTES GYORSTESZTET BIZTOSÍTANAK A PEDAGÓGUSOKNAK A JÖVŐ ÉV ELSŐ NAPJAIBAN

Január 2–3-án lesz lehetősége a pedagógusoknak ingyenes és önkéntes gyorstesztelésre a mentőszolgálat kijelölt tesztelési pontjain. Az államtitkár elmondta, bíznak benne, hogy a szünet után élnek majd a tanárok az előzetes tesztelés lehetőségével, ez ugyanis megkönnyítené az intézményvezetők munkaszervezés kapcsán adódó feladatainak ellátását is. Előregisztráció lesz a tesztelésre, a részletekről az Oktatási Hivatal tematikus oldalán adnak majd felvilágosítást. 

Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy jövőre is folytatódik majd a pedagógusok célzott tesztelése, de másképpen szervezik majd, mint eddig. Emellett továbbra is biztosítják az intézményeknek a szükséges fertőtlenítést. 

FÉL ÉVRE MEGHOSSZABBÍTOTTA A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZÜLTSÉGET A KORMÁNY

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az operatív törzs mai tájékoztatóján.

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ VEZETŐJE NEM KÖTELES MASZKOT VISELNI

Gál Kristóf arról is beszámolt, hogy szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező – tette hozzá. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Gál Kristóf ismertette, kedden a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök országszerte 183 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 659 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

Fotó: koronavirus.gov.hu

TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYBEN VAN A LÁTOGATÁSI TILALOM A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN, IDŐSOTTHONOKBAN

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban – mondta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Közölte, hogy az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőséget arra, hogy az idősek és hozzátartozóik ebben az időszakban is tarthassák a kapcsolatot egymással. Erről határozat fog születni, amelyet a szociális intézmények a napokban meg is kapnak.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb