Mindenmás

Napi pakk, csütörtök, esőt hoz az év utolsó napja, mutatjuk, mit lehet és mit nem Szilveszter éjjel

Minden bizonnyal az utóbbi idők legfurcsább, legkülönlegesebb Szilveszterére van kilátás. Az hagyján, hogy napközben jól elázunk majd, éjjel pedig nem mehetünk ki az utcára, de azért egy alaposat oda lehet csapni, hogy végre elmúljon ez a fránya 2020. Mutatjuk, mit tehetsz és mit nem ma éjjel, és azt is eláruljuk, milyen fontos változások lépnek életbe. Kavard meg a kávét, és búcsúztasd az évet a Szeged365-tel!

MÉG A BULI ELŐTT ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Szilveszter, Ajándék, Dára, Darina, Darinka, Donáta, Katalin, Katarina, Katerina, Kitti, Máriusz, Melani, Melánia, Szilvesztra, Ubul – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Szilveszter, az év utolsó napja. A katolikus egyházban Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe, akinek a nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák születtek. Az év utolsó napja a reformátusoknál a hálaadás és a számvetés napja. Protestáns vidékeken szokás volt az óév temetése. Szilveszterkor és újév napján ha lencsét eszünk az év során sok pénzünk lesz, ha malachúst eszünk, az szerencsét hoz. Szilveszterkor és Újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsénket. A hallal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a sok pikkely sok pénzt jelent, míg mások úgy vélik, hogy a hallal együtt elúszik a szerencse is. 
  • 529 éve született Jacques Cartier francia tengerész és felfedező, Montreal megalapítója.
  • 325 éve bevezették Angliában az ablakadót, aminek az lett a következménye, hogy az emberek befalazták az ablakokat.
  • 151 éve megszületett Henri Matisse francia festő, a modern festészet egyik legnagyobb művésze.
  • 123 éve ezen a nanpon volt Brooklyn utolsó napja városként. 1898. január 1-jén New York Citybe olvasztották.
  • 83. születésnapját ünnepli Anthony Hopkins Oscar-díjas színész, a Bárányok hallgatnak Hannibálja, A leggyorsabb Indián és a Hitchcock karakteres színésze.
  • 77 éves lett Ben Kingsley Oscar-díjas színész, filmszínész. A Gandhi című filmből ismerte meg a világ, Sir Richard Attenborough filmjében nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó Oscar-díjjal tüntették ki.
  • 61 szál gyertyát fúj ma el Val Kilmer színész, a Top secret, a Top Gun, a Willow, a Szemtől szemben és a Mindörökké Batman sztárja.
  • 52 éve először szállt fel a szovjet Tupolev (Tu-144), az első utasszállító gép, amely képes volt hangsebesség felett repülni.
  • 49 éve felbomlott a Beatles.
  • 47 évvel ezelőtt először koncertezett az AC/DC együttes.
  • 43 éve szabadalmaztatták a Rubik-kockát. A szabadalom azóta lejárt, Magyarországon kívül pedig nem volt védve. Rubik Ernő 1974-ben alkotta meg a kockát, majd 1975.január 30-án adta be igényét szabadalmaztatására, amit csak közel 3 év múlva kapott meg. 1980-ban a bűvös kockát Rubik-kockára nevezték át és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal. A színes négyzetekből álló négyzetrácsos formát 1999-ben jegyeztette be védjegyként a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló Seven Towns nevű brit cég. A forma és a technika birtoklásának jogáért még 2016-ban is perek voltak.

ESŐVEL BÚCSÚZIK 2020

A szerdából csak az eső marad meg csütörtökön is. Az év utolsó napján kiadós csapadékra van kilátás, és pár fokkal hidegebb is lesz, mint a megelőző időszakban. Igazi utálatos időjárással búcsúzik tőlünk az óév.

MOST AKKOR LEHET TŰZIJÁTÉKOZNI VAGY NEM?

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a szilveszteri tűzijáték-szabályok labirintusában. Mi most megtettük, és téged is irányba állítunk!

ŐRÜLT SZILVESZTERI BULIVAL KÉSZÜLNEK A SZEGEDI RÁDIÓK

Hogy milyen lesz a kijárási korlátozással megspékelt szilveszter? Furcsa. A két szegedi rádió viszont úgy fest, a szürreális helyzetben is megpróbál házibuli-hangulatot varázsolni, a Rádió 88 és a Rádió 1 egyaránt virtuális szilveszteri őrülettel készül december 31-re.

MA BEGÖRDÜL A MUSICAL VILLAMOS SZEGED UTCÁIRA

Egy 1905-ben gyártott MWG retro villamos fedélzetéről ad majd 50 perces musical műsort a Palladium Színház szilveszter délutánján Szegeden. A járat 14:00-kor indul, utasokat nem szállít, de Facebook live-ban végig közvetíteni fogják plusz akik az esemény ideje alatt a szegedi villamosmegállókban tartózkodnak, részleteket csíphetnek el a musical irodalom legszebb dalaiból.

VÁLTOZIK A VONATOK ÉS A BUSZOK MENETRENDJE

Változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedési menetrendje szilveszterkor. A társaságok felhívták a figyelmet arra, hogy egyes településeken a helyi járatok a megadottaktól eltérően közlekedhetnek. A részetekről itt írtunk.

Fotó: Szabó Dávid

MA JÁRNAK LE A BIZTOSÍTÁSI HATÁRIDŐK

December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap. Már mutatjuk is, mi a teendő velük.

Fotó: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb