- Hirdetés -
- Hirdetés -
BUÉK2021Közélet

Így köszöntötte az újévet Áder János, Orbán Viktor és Botka László

- Hirdetés -

Legyünk hálásak 2021-ben – kezdte újévi beszédét Áder János köztársasági elnök, aki egy népmesei idézettel kívánt mindenféle jót a magyarságnak. Orbán Viktor egy drámai videóval, Botka László egy szimpla, egy soros Facebook poszttal köszöntötte az újévet.

Azért (is) szeretjük az újév első napját, mert ilyenkor még a politikusok sem Mortal Kombatoznak egymással. Következzen egy-egy jókívánság 2021-re…

…Áder János államfőtől,

…Orbán Viktor miniszterelnöktől,

…és Botka Lászlótól, Szeged polgármesterétől.

ÁDER JÁNOS: LEGYÜNK HÁLÁSAK 2021-BEN!

Egy magyar népmese felidézésével kezdte köszöntőjét az államfő, majd arra kérte a magyarokat, hogy legyenek hálásak azoknak, akik hősiesen küzdenek a járvány ellen. “A hagyományos újévi fogadkozások helyett most tegyünk egyetlen komoly elhatározást: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk az életekért, amiket megmenthettünk és az egymást segítő megható pillanatokért” – mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében.

Az említett idézet a népmeséből:

Az egyik magyar népmesében a szegény ember – anélkül, hogy tudná – az ördögnek ígéri a legkisebb, még meg sem született gyermekét. Aznap éjjel, amikor az ördög eljön a csecsemőért, az égiek tanácsára az ember kitesz az ablakba egy frissen sült kenyeret. A kenyér pedig beszélni kezd.

Szóval tartja az ördögöt.

Elmeséli, miként lett a magból kalász, a búzából liszt, majd pedig kenyér. Hogy mennyit tűrt, szenvedett, várakozott, amíg nőtt. Vágták, csépelték, őrölték, kelesztették, sütötték. És amíg a kenyér mesél, egyszer csak megszólal a kakas, hajnal lesz. Ekkor a gonosz léleknek már nincs hatalma. Az ördög eliszkol, a gyermek pedig megmenekül.

Jó lenne manapság is egy ilyen hajnal, amely varázsütésre elűzi a gondot, a bajt!

Az államfő hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt ez az évforduló nem olyan, mint a többi. “Hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk” – jelezte, majd felidézte, “tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak”, majd alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel.

Kiemelte, “ma már alig van közöttünk, akit ne érintett volna közelről a járvány”.
“Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Hangsúlyozta, “szeretnénk feloldani a korlátokat, szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás”. Áder János aláhúzta, “kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik”: orvosok, ápolók, asszisztensek, mentősök hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban. “Meghálálhatjuk ezt valaha is nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak?” – tette fel a kérdést.

Az államfő mindenkitől azt kérte, legyen hálás az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percre sem adták fel.
“Legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak!” – mondta. Szólt arról is, hálásnak kell lenni a tanároknak, nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat. “Legyünk hálásak a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, a rend őrzőinek, mert miattuk működött és működik az ország” – jelentette ki Áder János.

A köztársasági elnök azt mondta, “legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával”.
“Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!” – kérte. Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve azt mondta, “becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt és mindenért adjatok hálát”. “Ehhez kívánok mindannyiuknak erőt, még türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre!” – zárta beszédét Áder János. A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

DRÁMAI KÉPSOROKKAL KÖSZÖNTÖTTE 2021-ET ORBÁN VIKTOR

Drámai képsorokban idézi fel 2020 eseményeit a miniszterelnök. Orbán Viktor egy montázzsal búcsúztatta az óévet, egyben kíván boldog új esztendőt Magyarországnak. A tavalyi év legemlékezetesebb képsorait a kormányfő a saját Facebook-oldalára posztolta:

A teljes videót IDE kattintva éred el.

BOTKA LÁSZLÓ NEM BONYOLÍTOTTA TÚL A DOLGOT

“Egészségben, boldogságban, sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek” – írta Facebook oldalán Szeged első embere, aki most aztán tényleg nem bonyolította túl a dolgot. A fenti sor plusz egy szilveszteri grafika volt az idei köszöntő, bár elképzelhető, hogy a mai napra még készül egy hosszabb verzióval is a polgármester.

HA POLITIKUSOK HELYETT INKÁBB HÁROM CSODÁS SZEGEDI HÖLGYRŐL OLVASNÁL…

…akkor a legjobb helyen jársz. Három remek szegedi hölgy, három újévi interjú, telis-tele inspiráló, pozitív, optimista gondolatokkal 2021-re:

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb