Kikapcs

Szeged 365 kikapcs, extra: a top 3 kedvenc kirándulóhelyünk Szegeden, a januári tavaszban

Úgy fest, holnap véget ér a januári tavasz, ha még gyorsan kocognál egy jót, vagy megjáratnád a Blökit, mutatunk három klassz helyet Szegeden, amelyek hangulatában garantáltan nem fogsz csalódni. Siess, mindjárt itt a sötétedés!

BOSZORKÁNYSZIGET

A Szeged 365 szerkesztőségében az összes kolléga Boszorkánysziget-rajongó, nem véletlenül: míg a Tisza klinikák és téli kikötő közötti ártere tavasszal és nyáron úgy néz ki, mint az Endor bolygó a Jedi Visszatérből, addig télen leginkább a Kedvencek Temetője című Stephen King horror hangulatát hozza, a másvilágról visszatérő macskák nélkül. Siess, ha besötétedik, cidris az egyébként idillikus-misztikus kocogóhely.

Ilyen tavasszal és nyáron, beépített AT-ST szervízzel és gigantikus boszorkány-grillsütővel felszerelve:

…és ilyen ősszel, nomeg télen:

Tipp: sötétedés előtt menj, tényleg para-park hangulata van napnyugta után, bár, a boszorkányok üvöltését mi még egyszer sem hallottuk…

HOLT-MAROS PART, ÚJSZEGEDEN

Szerintünk Szeged egyik legszebb csavargó-helye, amely minden évszakban más-más hangulatot áraszt. A Holt-Marost a folyó egykori kanyarulatából – a folyószabályozás során – 1860-ban választották le, amellyel egy több mint 4 km hosszúságú, 10-15 m széles holtág keletkezett. Azóta zöld folyosóként húzódik Újszeged szívében, ahol tekintélyes méretű örökzöldek, nádassal tarkított part, virágok, csend és nyugalom fogadja a látogatókat. A természet nem zavartatja magát a városias környezetben: száznegyvenhárom madárfaj, többek között nádi poszáta, törpegém és nádi rigó, továbbá mocsári teknősök és kétféle védett bogárfaj egyedei élnek a Holt-Marosnál. A vízmélység 1-2 m között változik, több mint tízféle hal él benne, ezért a horgászok egyik kedvelt célpontja Szegeden belül.

FARAGÓ-MALOM, KISKUNDOROZSMÁN

Az Alföld egyetlen és utolsó működőképes szélmalma Kiskundorozsmán vár, alig 15 perc bringaútra Szeged belvárosától. A legendás malmot még 1823-ban építtette Czékus Andor főbíró építette, később, 1904-ben került a tízgyermekes Faragó György tulajdonába. 1973-ban restaurálták, utoljára 2009-ben őröltek benne lisztet egy bemutatón. Bő 3 éve törtek le egy szélviharban az Alföld egyetlen működőképes szélmalmának vitorlái, ezeket 6,8 millió forintból hozták helyre még 2019 őszén.

A fotók szikrázó napsütésben, a nyár végén készültek, de most, napnyugta előtt talán még hangulatosabb az ikonikus épület:  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb