Közélet

Müller Cecília: a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is

“Azt gondolom, hogy a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is” – fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai tájékoztatóján. Elmondta, azért nem szabad enyhíteni a szabályokon, mert a környező országokban jelentősen nő a fertőzöttek száma.

A VÁROSI KÓRHÁZAK IS BELÉPTEK AZ OLTÓPONTOK KÖZÉ ÉS HAMAROSAN KIJELÖLHETIK A HÁZIORVOSOKAT IS OLTÓORVOSNAK

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy eddig a 25 oltóponton összesen 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be. Elmondta, hogy városi kórházak is beléptek az oltópontok közé, egyelőre még csak a saját munkavállalóikat oltják, de a jövőben ki lesznek jelölve, hogy ott is fogadják az oltásra jelentkezőket, ahogy valószínűleg a háziorvosokat is be fogják vonni az oltásba – írja az Index.

AZ OLTÁSI TERVBEN A SZOCIÁLIS ÉS IDŐS OTTHONOK KÖVETKEZNEK

Az oltási tervnek megfelelően a szociális és idős otthonokban fogják folytatni az oltást, számolt be róla Müller Cecília, ezekben az intézményekben már elindult az igényfelmérés is. Könnyebbség, hogy az ott dolgozóknak nem kell majd elmenni oltóhelyre, ők is helyben megkapják az oltást. Ennek kivitelezésére egy mobil-oltócsoportot küldenek megfelelő felszereléssel, ami a biztonságos védőoltás beadásához szükséges.

HETENTE TOVÁBBI ADAG VAKCINA ÉRKEZIK MAJD AZ ORSZÁGBA

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy eddig 79 ezer főre elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra. Jövő héten, és aztán hetente további adag vakcina érkezik majd. A vírus új mutációját még nem azonosították az országban, de folyamatosan elemzik azoknak a mintáit, akik szeptember óta utaztak be Nagy-Britanniából, és az érkezésük utáni két hétben fertőzöttnek bizonyultak. 

A KIJÁRÁSI TILALMAT AZ ELMÚLT EGY NAPBAN 379-EN SZEGTÉK MEG

Kiss Róbert alezredes, az Operatív törzs mai tájékoztatóján beszámolt arról, hogy a kijárási tilalmat az elmúlt egy napban 379-en szegték meg, 5-en közülük a nyilvános helyen történő csoportosulás tilalmát nem tartották be. Az alezredes elmondta azt is, hogy eddig 685 vendéglátóhelyen kellett intézkedni a szabályok megsértése miatt, ebből 189 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. 

Fotó: koronavirus.gov.hu

A rendőrség a házi karantén betartását 9765 helyszínen ellenőrizte. Újonnan 2590 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 20 657-en vannak hatósági házi karanténban, és alig több, mint egytizedük vállalta, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb