Mindenmás

Igen, jól láttad, tényleg szén-monoxid-érzékelők vannak a tejesdobozon. Mutatjuk miért!

Pár napja tejesdobozon is kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szegeden is. A testület egyik partnerével, az Alföldi Tej Kft-vel kötött támogatási megállapodás alapján a közelmúltban több százezer tejesdobozra szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információk kerültek rá – tudatta a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hivatalos honlapján.

Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejesdobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezen felül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről. A vásárlók egyebek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mely szén-monoxid-érzékelők felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak. A bizottság évek óta azért dolgozik, hogy csökkenjen például a szén-monoxid-mérgezéssel járó káresetek száma. Ehhez nagyban hozzájárul, ha minél több háztartásban jó minőségű, biztonságot erősítő eszközt szerelnek fel.

Forrás: csongrad.katasztrofavedelem.hu

ÉS HOGY MIÉRT FONTOS? EZÉRT:

2020 év végéig csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. A lakásban a szén-monoxid-koncentráció akkor lépheti át az egészségre veszélyes határértéket, ha például egy gázzal működő, nyílt égésterű, tüzelő-fűtőberendezés (például vízmelegítő) környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, esetleg valamilyen elszívó berendezés is működik. Ilyenkor a tökéletlen égés, esetleg az égéstermék visszaáramlása miatt mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül is mérgezhet, ölhet.

Forrás: csongrad.katasztrofavedelem.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb