Kikapcs

Erdei fülesbaglyok Szeged belvárosában: de mitől is olyan jó a városi élet?

Ha a Kemes utcában sétálunk a tarjáni városrészben érdemes a szemünket a fákra szegezni, hiszen a levelek rejtekében megpillanthatjuk szárnyas téli vendégeinket, akik az éjszakai vadászat utáni jóleső pihenőjüket töltik az örökzöldek ágain. Az erdei fülesbaglyok jelenléte Szegeden nem újkeletű dolog, hiszen már évtizedek óta használják a panelházakkal övezett területet telelőhelynek. Hogy miért kedvelik a városi életet az erdei fülesbaglyok, arról Tokody Bélával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárával beszélgettünk.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Megtudtuk, hogy a baglyok a téli időszakokban már évtizedek óta kísérői a városi életnek, megjelennek a tél elején, és itt is maradnak egészen tavaszig. A nyugalmas, szélvédett helyeket kedvelik, de az is nagyon fontos szempont, hogy az adott hely rendelkezzen a megfelelő típusú fákkal, fenyőkkel, tujákkal, és érdekes módon nyírfákkal. 

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Alapjába véve a Retek utca melletti Kemes utcában már évtizedek óta kialakult egy nagyobb csoport telelőhelye. Napnyugtával indulnak vadászni, és még világos előtt visszatérnek erre a helyre. Nappal gyakorlatilag pihennek és emésztenek. Azért alakulhatott ki a baglyoknál ez a viselkedési forma, mert a városi lét biztonságot nyújt számukra a ragadozóktól. Úgy tűnik, a szegediek kedvelik a baglyokat, senkit nem zavar a jelenlétük, annak ellenére, hogy okoznak gondot is, mert takarítani kell utánuk, de általában nagyobb velük az öröm, mint a gond. Nem csak a tarjáni városrészben található egy nagyobb bagoly csapat, Újszegeden is nagy csoportokban látni őket, időnként akár 100 fölé is mehet a számuk. Makón vannak még nagyon sokan, ott tavaly a belvárosban több mint 200 bagoly telelt át” – mondta el Tokody Béla, majd azt is elárulta az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit minden évben a lakosság segítségével számolják össze.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Idén január 29 és február 1 között kerül sor a szinkronszámlálásra, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében. A felmérésben bárki részt vehet. A vállalkozó kedvű szegedieknek nincs is más dolguk, csak egy az egyesület által közzétett internetes kérdőívet kitölteni a madarak telelőhelyeiről.  Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb