Mindenmás

Napi pakk, péntek: ragyogó idővel indul a magyar kultúra napja

Sok-sok napsütéssel és egyre inkább erősödő széllel, illetve online kiállításokkal indul a magyar kultúra napja Szegeden. Ma ünnepli a születésnapját John Hurt és Diane Lane is, és ez az a nap, amikor elkezdték az Empire State Building építését. Ébredj velünk, és kezdd a napot a Szeged365 legfrissebb híreivel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Artúr, Vince, Artemisz, Artemízia, Cintia, Citta, Délia, Dorián, Dormán, Dzsenifer, Surány, Surd, Szindi, Szintia, Szirén, Szíriusz, Teodolinda – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a magyar kultúra napja. 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását 1823-ban.
  • 460 éve látta meg a napvilágot Sir Francis Bacon angol tudós, filozófus, író, államférfi.
  • 233 éve Londonban megszületett George Gordon Noel Lord Byron angol romantikus-klasszicista költő.
  • 169 éve született Szegeden Csonka János mérnök, az autókban használatos porlasztó feltalálója. 1883. Kifejlesztette a kettős tüzelőanyag ellátású motort, mely gáz-petróleum keverékével működött és 3 Le-t teljesített. 1889. Bánki Donáttal közösen leszerződött a Ganzzal és ezzel kezdetét vette a magyar motorgyártás. 1893. február 11. a párizsi világkiállításon bemutatták Bánikval ketten az “Újítások petróleum motorokon” című tanulmányt, mellyel aranyérmet nyertek. Művükkel forradalmasították a motorizációt és annak elterjedését. Ez volt a porlasztó.
  • 91 éve elkezdődött az Empire State Building építése, New York város 102 emeletes, 381 méter magas jelképe. A kivitelezésen 3400 munkás dolgozott, főként európai bevándorlók és mohawk indiánok, hogy a torony hamarabb elkészüljön, mint a 42. utcában épülő Chrysler Building. A rohamtempóban 14 építőmunkás veszítette életét. Az épület rekordidő, alig több mint egy év alatt készült el, és 1931. május 1-jén adták át.
  • 81. születésnapját ünnepli John Hurt angol színész, a Nyolcadik utas a halál és az 1984 szereplője.
  • 68 éves lett Jim Jarmusch filmrendező, a Florida, a paradicsom alkotója.
  • 56 szál gyertyát fúj ma el Diane Lane színésznő, a Chaplin, A vágy villamosa és a Dredd bíró szereplője.
  • 78 éves lenne Cseh Tamás énekes, színész, zeneszerző és előadóművész.

A HÉT UTOLSÓ SZÁRAZ NAPJA JÖN

Pénteken délelőtt folytatódni fog a kora tavasz időjárás, sok napsütéssel, és derült égbolttal. Délutánra már gyülekezni kezdenek a felhők Szeged fölött is, és megélénkül majd, erőssé, helyenként viharossá erősödik majd a délies szél. Ekkor már akár kisebb eső is kialakulhat majd. A reggeli órákban 7-8, napközben 13-15 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

ONLINE PROGRAMOK VÁRNAK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján számos izgalmas, érdekes programmal készül hét szegedi művelődési ház. A koronavírus járvány miatt online megrendezett rendezvénysorozatra január 18 – 24 között kerül sor, az érdeklődők a művelődési házak Facebook oldalán tekinthetik meg a programokat.

Az elmúlt Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazott alkotóinak, Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton képzőművészeknek nyílik egyéni kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb