Közélet

NNK: Szeged levegőjét egészségtelennek minősítették

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb adatai szerint egészségtelen minősítést kapott Szeged levegője, ugyanakkor az előrejelzések szerint az eredményekben javuló tendencia várható.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki térképe szerint két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen – Kazincbarcikán és Putnokon – még mindig veszélyes a levegő. Sajószentpéter és Szeged levegőjét egészségtelennek minősítették, Salgótarjánban, Egerben és Hernádszurdokon pedig kifogásolt a levegőminőség, ugyanakkor valamennyi érintett település előrejelzésénél azt írták: javulás várható.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

A többi mérőállomással rendelkező településen – köztük Budapesten – elfogadható a levegőminőség. Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet: a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb