Kikapcs

Online pörög a Magyar Kultúra Napja Szegeden: íme az összes mai program, egy helyen

Online ünneplik a Magyar Kultúra Napját a szegedi kulturális intézmények, akik a jelek szerint ismét kitettek magukért: a Somogyi Könyvtár kollégái Himnuszt szavalnak a Youtube-on, a Szegedi Nemzeti Színház online Karinthy-versmondással, a Szent-Györgyi Albert Agóra pedig kultúrsétával készült péntekre.

KARINTHY-FELDOLGOZÁSSAL KEDVESKEDIK A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ

A Szegedi Nemzeti Színház Karinthy Frigyes Előszó című versével készült, Borovics “Boró” Tamás színművész előadásában, Stefanik Kata táncművész közreműködésével. Boró produkciója most is libabőrös, mint mindig.

Egyszerűen zseniális vagy, köszi Neked!

Ez a pasas egyszerűen nem tud nem zseniális lenni. A Szeged365-nél a teljes szerkesztőség Borovics Tamás rajongó, ez van. Fotó: Szabó Dávid.

HIMNUSZT SZAVALNAK A SOMOGYI KÖNYVTÁR KOLLÉGÁI

1823. január 22-én véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, ennek emlékére 1989. óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Csongrád-Csanád megyei könyvtárak összefogtak, és a megye könyvtárosai együtt, közösen szavalták el a Himnuszt.

A Somogyi-könyvtár egy speciális, ünnepi online kínálattal készült péntekre, kínálata amely a bibliotéka social media felületein érhető el:

DISDA JENŐ VERSSEL KÉSZÜLT A MÓRA FERENC MÚZEUM

A Móra Ferenc Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából Dsida Jenő Bútorok című versét eleveníti meg, természetesen a nemrég újjászületett, ikonikus épület falai között. A verset Peregi Dóra adja elő:

KULTÚRSÉTA AZ AGÓRÁVAL, RENGETEG PROGRAM A SZEGEDI KULTÚRHÁZAKBAN

…azt már mondanunk sem kell, hogy sajnos csak online. A Szent-Györgyi Albert Agóra rajzpályázatot hirdetett, melyre 292 alkotás érkezett be, 22 iskolából. Pénteken kiállítás nyílt a Kárász utcán és az Agóra honlapján a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezésében, a zsűrizést követően a legkiemelkedőbb 118 alkotás február 5-ig a Kárász utcán csodálható meg. A kiállítás mellett az intézmény Kulturális Kukucskáló sétára invitálja a szegedi családokat, ez utóbbi február 10-ig tart.

Még több online program, Szegedről:

KIHIRDETTÉK A SZEGED KULTÚRÁJÁÉRT DÍJAK KITÜNTETETTJEIT

Andóczi Balogh Éva könyvtáros és Cseh Antal operaénekes kapja Szeged arany pecsétgyűrűjét, a Magyar kultúra napja alkalmából – tudtuk meg az önkormányzat közleményéből. Botka László polgármester levélben gratulált a Szeged Kultúrájáért díjhoz, az ezzel járó díszoklevelet, a város címerével ellátott arany pecsétgyűrűt és a Kölcsey-érmet a Covid-helyzet miatt csak később vehetik át az érintett szegediek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb