Közélet

Szeged365 Start: magyar vakcina, vállalkozások támogatása a hétvége top hírei között

Egyre biztatóbbnak néz ki a magyar koronavírus-vakcina, kezdő vállalkozókat támogat az ITM, és az asztalra csapott az EU az oltásszállítmányok kiesése miatt. Nem olvastál híreket a hétvégén? Zárkózz fel a Szeged365 Starttal!

AZ ASZTALRA CSAPOTT AZ EU AZ OLTÓANYAGOK MIATT

Keményen az asztalra csapott az Európai Unió a vakcinaszállítmányok kiesése miatt. Ezzel annyit értek el, hogy több hét várakozás helyett csak lelassul a szállítás. Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket.

MOST AKKOR MELYIK A JÓ ELLENSZER?

Hogyan működnek, mit csinálnak tulajdonképpen a szervezetben a különböző vakcinák, az egyik ugyanolyan jó, mint a másik? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Letoha Tamás, szegedi kutatóorvossal, aki segített nekünk eligazodni a különböző vakcinatípusok között.

HATÉKONY LEHET A MAGYAR VAKCINA

December végén kezdték tesztelni hörcsögökön azt a koronavírus elleni gyógyszert, amit egy négy tagú magyar konzorcium fejleszt. Az állatkísérletek szerint sikeresek voltak az első vizsgálatok, és egyértelműen igazolást nyert, hogy a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai közreműködésével fejlesztett szer megóvta az említett állatokat attól, hogy súlyos betegségük alakuljon ki.

MEGNŐZZ AZ OLTÁSI KEDV MAGYARORSZÁGON

Az év elején mért emelkedéshez képest is tovább nőtt az oltási hajlandóság Magyarországon. Egy friss felmérés szerint már a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással, ami azt jelenti, hogy január elején már 10 százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon.

ÚJABB NAPSUGARAS HÁZAT BONTANAK SZEGEDEN

Újabb napsugaras házat kezdtek el bontani, ezúttal Alsóvároson, a Hattyas és a Szabadsajtó utcák sarkán – írta az egyik felhasználó a Szegedi Emlékkereső Facebook csoportban. Az önkormányzat helyi egyedi védelem alá tartozó épületeket tartalmazó listáján nincs rajta, így sajnos szabadon bontható.

KEZDŐ VÁLLALKOZÓKAT TÁMOGAT AZ ITM

Csaknem 30 milliárd forintot ítéltek meg eddig a vállalkozások indítását segítő programban. Eddig már több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb