Közélet

Interjú Botka László tanácsadójával: “Ha nyer az ellenzék, egy évet sem húznak ki…”

Először szólalt meg nagy nyilvánosság előtt Ruff Bálint, a politikai körökben “láthatatlan kéz” néven ismert kommunikációs guru, akit még az önkormányzati választás idején költöztettek Budapestről Szegedre, hogy Botka László személyes tanácsadója legyen. A 444.hu-nak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy egy 22-es ellenzéki győzelem esetén – ha nem sikerül látványos változást felmutatni – legfeljebb egy évet húzhat ki kormányon a mostani ellenzék.

Az interjú telis-tele van hol tűéles, hol meghökkentő, de mindenképpen elgondolkodtató meglátásokkal, idézünk:

  • Az ellenzék mostani kommunikációját szétesőnek, gyengének tartja. Szerinte nem egy irányba beszélnek, a választó egy sokfejű lényt lát, amelyik halkan csipog.
  • Ha egy esetleges 22-es ellenzéki győzelem esetén fél éven belül nem sikerül látványos változást felmutatni, legfeljebb egy évet húzhat ki kormányon a mostani ellenzék.
  • Még nagyon sok dolga van az ellenzéknek, ha meg akarja nyerni a 2022-es választást. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye kulcskérdés, és nem csodálja, hogy sokan félnek a megmérettetéstől. Szerinte Gyurcsány Ferenc a legerősebb baloldali karakter.  

“GYURCSÁNYNÁL SIKERESEBB ELLENZÉKI POLITIKUS NINCS AZ ORSZÁGBAN”

A személyes ellentétekről Ruff Bálint azt mondta, a Fidesz jól érzi, hogy a sajátjait és a bizonytalanokat is lehet Gyurcsány Ferenccel sokkolni. Miközben Gyurcsánynál sikeresebb ellenzéki politikus nincs ebben az országban. “Nézze meg az utat a 2009-es bukásától, most ő a legerősebb ellenzéki párt vezetője, és útközben nem sikerült igazán megszorítani. Gyurcsánynak tehát helyet kell adni az ellenzéki oldalon, másrészt végig kell gondolni, hogy összességében mennyit hoz és mennyit visz, és ezt hogyan lehet a kampányban kezelni, és milyen lesz a miniszterelnök-jelölt viszonya vele” – magyarázta Botka László kommunikációs tanácsadója.

SOHA NEM LÁTOTT KONJUNKTÚRÁBAN VOLT AZ ORSZÁG AZ UTÓBBI ÉVEKBEN

“Magyarország soha nem látott konjunktúrában volt az utóbbi években, egyrészt mert az EU milliárdszámra öntötte az eurót az országba, másrészt mert az Orbán-kormány több olyan lépést is megtett, amit előtte a baloldal sosem mert, pedig kifejezetten baloldali lépések: ilyen volt a bankadó, a multi-adó bevezetése például, amelyek által szintén sok pénz keletkezett” – fejtette ki a 444.hu-nak Ruff Bálint. Mint mondta, ez a konjunktúra megtorpant, és így lehet egy réteg, amelyikben felerősödik az elégedetlenség, vagy éppen a Fidesz-kormányok iránt érzett unalom.

LEGFELJEBB EGY ÉVIG HÚZHATJA KI AZ ELLENZÉK, HA NINCS LÁTVÁNYOS VÁLTOZÁS

“Ha egy esetleges 22-es ellenzéki győzelem esetén fél éven belül nem sikerül látványos változást felmutatni, akkor a Fidesz gyors visszatérése következik majd” – mondta a szakértő. Ha újra megy tovább minden, mint eddig, akkor Ruff Bálint szerint legfeljebb egy évet húzhat ki kormányon a mostani ellenzék.

NEM EGY IRÁNYBA BESZÉL AZ ELLENZÉK

A “láthatatlan kéz” szerint probléma, hogy az ellenzék nem egy irányba beszél, túl széttöredezetten működik. Ez egy kommunikációs hiba, a választó egy sokfejű lényt lát, amelyik halkan csipog. “Mondok egy példát: az ellenzék kevés nagyobb ajándékot kaphatott volna, mint Szijjártó Péter jachtos ügye. De a téma két hét alatt elmúlt. Pedig a mai napig lehetne ütni. Csak nem épített rá az ellenzék egy centralizált, tudatosan felépített kampányt” – magyarázta Botka László jobb keze. Szerinte az ellenzéki vezetők azt gondolják, ha ők elmondanak valamit ötször, akkor az elég. De nem elég. Abban a rendszerben élnek, hogy reggel posztolom a Facebookra, délután elmondom sajtótájékoztatón, este meg az ATV-ben, és megvagyok, megcsináltam a dolgomat. A Fidesz már 2002 óta nem így működik, ők már akkor elkezdték, hogy nem ötször, hanem ötezerszer mondják el ugyanazt, és tudják, hogy amikor már magad is utálod újra elmondani, akkor kezd csak hatni.

NÉVJEGY: DR. RUFF BÁLINT

Jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte. Szakmai pályafutását ügyvédi irodákban kezdte, majd a Miniszterelnöki Hivatalban helyezkedett el jogi tanácsadóként. 2007 és 2008 között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium miniszteri kabinetfőnökként szerzett tapasztalatot egy 150 fős stáb irányításában. Ezt követően dolgozott közpolitikai és kommunikációs tanácsadóként, de komoly gyakorlata van a personal coaching területén is. Ruff Bálint volt 2017-ben Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt kampányának főtanácsadója volt, egészen addig, amíg Botka vissza nem lépett fél évvel a választás előtt, miután kiderült, hogy nem képes egy szélesebb ellenzéki összefogást megvalósítani. Ruff azóta is politikai tanácsadással foglalkozik, több polgármesternek is dolgozik, fő megbízója Botka László. Információink szerint azon budapesti kommunikációs guruk közé tartozik, akiket az utóbbi két évben, városi pénzen Szegedre költöztettek, hogy Botka László helyi és országos karrierjét egyengessék kommunikációs fronton. Bálint cégét, az Invisible Hand Kft-t IDE kattinva találod meg.

Forrás és fotók: 444.hu.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb