Közélet

Portfolio: május körül már fel lehet oldani a korlátozásokat

Május elejére elérhető Magyarországon a 60 százalékos, a hónap közepére pedig a 70 százalékos oltottsági arány – adta közre a péntek délután bejelentett kínai vakcinákat is tartalmazó számításait a Portfolio.hu. A nyájimmunitás eléréséhez ezeket a tartományokat jelöli meg sok kutató, így tehát kora nyártól feloldhatónak tűnnek az országos szintű korlátozások.

A cikkben szereplő kalkuláció kísértetiesen összecseng egy korábbi, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás által küldött és nem kicsit kiszivárgott (csak mi legalább 7-8 szegedi vendéglátóstól kaptuk meg) levelével. Reméljük, mindez csak a véletlen műve és már jóval hamarabb kinyithatnak a szegedi éttermek, kávézók:

AKÁR ELŐBB IS FELOLDHATJÁK A KORLÁTOZÁSOKAT

Mint írják, óriási a bizonytalanság, akár előbb is feloldhatja a kormány a korlátozásokat – legalábbis a beoltottak körében. Természetesen rossz esetben akár később is, sok múlik azon is, hogy mikor mennyi vakcina érkezik az országba, és az sem elhanyagolható, hogy a lakosság mennyire hajlamos oltakozni. 

VAN EGY JÚLIUSI FORGATÓKÖNYV IS

A portál egy másik forgatókönyvet is felvázolt, ha például nem élne a kormány az orosz és kínai beszerzés lehetőségével, július közepére érhetnénk el a 6 millió főnek elegendő adagot, ami a 9,8 milliós lakosság 60 százalékának beoltásához lenne elegendő, ez pedig a minimálisan szükséges arány a nyájimmunitáshoz. A cikk megjelenése óta azonban Szíjjártó Péter bejelentette, hogy ötmillió adag vakcinát vásárolunk Kínától, így marad az első, optimistább forgatókönyv, vagy egy – reményeink szerint – még annál is élhetőbb verzió.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb