Közélet

Tüntetés, light: az SZTE Dugonics téri épülete előtt “sétáltak” páran

“Holnap délután 15:00-kor a Dugonics téren fogok sétálni” – írta ki Z admin az SZTE modellváltása ellen létrehozott Veritas Virtus Libertas Facebook csoport üzenőfalára, még péntek este. Az admin sétának, az RTL klub szombat esti híradója tüntetésnek nevezte a dolgot, egy valami azonban biztos: ma délután első ránézésre két-három tucat egyetemista álldogált a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt.

Hogy a Balázs nevű olvasónk által beküldött (köszi) fotókon kik azok, akik csak a szombat délutáni, tavaszi napsütést élvezték és kik, akik szervezetten “sétáltak” nem tudni, minden esetre három után pár perccel így festett a helyzet:

A helyszínen lévők…

  • …elénekelték a Himnuszt,
  • …skandálták az RTL kamerájába a “szabad ország, szabad egyetem” mondatot,
  • …élvezték a január végi napsütést,
  • …és betartották a szabályokat, hivatalosan nem tüntettek (a járványhelyzet miatt jelenleg tilos gyülekezni Magyarországon) és maszk is volt rajtuk – az utóbbi Free SZFE felirattal, pedig Szegeden vagyunk és ez speciel az SZTE, valaki szólhatott volna nekik.

PÉNTEKEN SZAVAZTÁK MEG AZ SZTE MODELLVÁLTÁSÁT

A Szegedi Tudományegyetem péntek délutáni, rendkívüli szenátusi ülésén eldőlt: költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul az SZTE. Magyarán, a modellváltás zöld utat kapott, alapítványi fenntartású lesz az intézmény.

A szenátus az alábbi arányban voksolt:

  • 29 igen,
  • 16 nem,
  • 7 tartózkodás.

INDULATOS ÜLÉS, LEMONDOTT PROFESSZOR

A pénteki ülés meglehetősen parázs vitákat szült, két és fél órán át ment az indulatos hangulatban zajló diskurzus a szenátusban, ahol nagyon komoly feltételrendszerrel fogadták el a modellváltást, a felszólaló dékánok túlnyomó többségének támogatásával.

Szombaton lemondott Pál József professzor a Szegedi Tudományegyetem BTK Doktori Tanácsának elnöke – értesült a HVG.hu. Mint írták, a közismert szegedi – aki jelenleg is a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke, és az első Orbán-kormányban állami posztot is betöltött – szembement a többséggel, amikor támogatta egyeteme alapítványi átalakulását. Pál a dékánnak szóló, a lemondását indokló levelében azt írja, hogy „sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (pénteki) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele”.

Az MTA doktor irodalomtörténészt egyébként pont tavaly tüntette ki Pro Urbe díjjal Botka László, erről az alábbi cikkünkben számoltunk be:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb