Közélet

Breaking: eldőlt, alapítványi fenntartású lesz a Szegedi Tudományegyetem (frissítve)

Véget ért a Szegedi Tudományegyetem péntek délutáni, rendkívüli szenátusi ülése, melyen eldőlt: költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul az SZTE. Magyarán, a modellváltás zöld utat kapott, alapítványi fenntartású lesz az intézmény. A szenátus az alábbi arányban voksolt:

  • 29 igen,
  • 16 nem,
  • 7 tartózkodás.

REKORD MENNYISÉGŰ EGYETEMI POLGÁR REGISZTRÁLT AZ ESEMÉNYRE

Az egyetemi Szenátus már január közepén tárgyalt egyszer az SZTE modellváltásáról, azonban akkor nem született döntés az ügyben. A pénteken 12-kor megkezdett rendkívüli ülést a járványhelyzetre való tekintettel online tartották meg, Microsoft Azure platformon. Az eseményre ezúttal a hallgatókat létszámkorlát nélkül várták, akik előzetes regisztrációt követően tudtak csatlakozni az eseményhez. A VVL – Veritas Virtus Libertas oldal információi szerint 800 hallgató és 500 dolgozó regisztrált az eseményre, ahol közel egy tucat egyetemi vezető gyűlt össze az egyetem egyik irodahelyiségében, Rovó László rektorral, Fendler Judit kancellárral és Szabó Gábor korábbi rektorral az élen.

INDULATOS VITA UTÁN DÖNTÖTT A SZENÁTUS

Hosszas és indulatos vita után döntött a szenátus – írja a HVG. A portál azt írta, hogy ha tartották volna a kari szavazás eredményét a szenátusi tagok, nem ez a döntés született volna. Két és fél órán át ment a parázs hangulatban zajló diskurzus a szenátusban, ahol nagyon komoly feltételrendszerrel fogadták el a modellváltást, amiben vannak olyanok is, amelyek megszegése esetén nem áll az alku – ilyen a szenátus jogkörének meghagyása. A felszólaló dékánok túlnyomó többsége a modellváltást támogatta.

MEGÉRKEZETT AZ EGYETEM HIVATALOS KÖZLEMÉNYE

Délután 4 után megjött az egyetem közleménye is, ezt változtatás nélkül közöljük:

“Modern jövőre szavazott a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa

Modellt vált a Szegedi Tudományegyetem: költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul. Az SZTE Szenátusa az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete 2021. január 29-i rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.

Gyors, de széleskörű egyeztetés-sorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai. A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

Az SZTE legfőbb testülete, a Szenátus 2021. január 29-i rendkívüli ülésén a modellváltás mellett döntött, 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal.”

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM IS ALAPÍTVÁNYI FENTTARTÁSÚ LESZ

Támogatta a modellváltást pénteki, a Szegedi Tudományegyetem rendkívüli ülésével nagyjából párhuzamosan lezajlott szavazásán a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is – írja a HVG. A tagok 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek így, közel két órás vita után. A megszavazott határozat értelmében kezdeményezni fogják az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy ők is állami alapítású közhasznú alapítványi fenntartásba kerüljenek át.

A DEBRECENI EGYETEM ÉS A SEMMELWEIS IS A MODELLVÁLTÁS MELLETT VOKSOLT

A Debreceni Egyetem már a múlt héten kezdeményezte a modellváltást, egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. A szavazás eredményéről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés elfogadását széles körű és intenzív egyeztetés előzte meg. Csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa is a modellváltás mellett voksolt.

KISZIVÁRGOTT EGY VIDEÓ AZ UTOLSÓ 10 PERCRŐL

A szenátusi ülés utolsó 10 percéről a VVL – Veritus Virtus Libertas oldal szivárogtatott ki egy videót, ezt IDE kattintva éred el. Mint írják, a 3 órányi vita alatt változó színvonalon folyt a diskurzus, egész normális felszólalások mellett konkrétan azzal próbálták jobb belátásra bírni a váltást ellenző karokat, hogy a régi rendszerben források nélkül maradhat az egyetem. Az oldal egyik posztja szerint az alapítványi modellt élesen kritizáló Szajbély Mihály professzort “nem hagyták szóhoz jutni.”

EGYETEM ÁTSZERVEZÉS, AFTER: SZOMBATON VOLT EGY TÜNTETÉS, VERY LIGHT PLUSZ LEMONDOTT PÁL JÓZSEF PROFESSZOR

A pénteki döntést egy szombati, meglehetősen soványra sikerült tüntetés (khm, séta), illetve az egyik professzor, egyben a szegedi Fidesz alelnökének lemondása követte. Az összes szombati esemény, egy cikkben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb