Közélet

Botka László indulhat a miniszterelnökségért?

Több mérvadó politikus is győzködi Botka László szegedi polgármestert, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként, írja cikkében a HVG.hu. Noha Botka László nem tett említést abbéli szándékáról, hogy 2017 után újra megmérettetné magát az országos porondon, többen úgy értelmezik azt, hogy Karácsony Gergely vidéki polgármesterekkel tárgyal, hogy keresi az embert maga helyett a kormányfőjelöltségre.

Fotó: Híradó.hu

KARÁCSONY GERGELY GYŐZKÖDI AZ INDULÁSRÓL BOTKÁT?

A HVG információi szerint maga Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is győzködte Botkát a január eleji találkozójukon, hogy induljon a miniszterelnökségért, de hogy ilyen valóban elhangzott-e, egyelőre biztosan nem tudni. Mindenesetre van, aki szerint a főpolgármester egyértelműen Botka Lászlóra utalt, mikor a Pesti Hírlapnak adott interjúban pár hónapja arról beszélt, vidéki polgármestert is el tudna képzelni miniszterelnök-jelöltként. A HVG azt is tudni véli, hogy a volt kormánytagokból és uniós biztosokból álló V21 csoport több tagja is szeretné, ha Botka elindulna a választáson.

HÁROM FELMÉRÉSBŐL KETTŐBEN JÓL SZEREPELT

Sőt, a lap információi szerint nem nyilvános kutatásokban mások mellett már megmérték Botka László ismertségét/népszerűségét is, aki a három felmérésből kettőben jól szerepelt, a harmadikban viszont nem hozta az induláshoz szükséges eredményt. 

Fotó: magyarnarancs.hu

A 2017-ES KUDARC UTÁN VISSZAVONULT AZ ORSZÁGOS POLITIZÁLÁSTÓL

Bár Botka László Szegeden aktív politikát folytat, a HVG arról ír, nem tudta feldolgozni a 2017-es kudarcot, amikor is az MSZP színeiben indult volna a miniszterelnöki székért, de végül ebben pont saját pártja akadályozta meg. “Botka komoly sebet szerzett: három és fél évvel ezelőtt ugyanis a “sajátjai” buktatták meg. Az MSZP – egy részének – évek óta várt reménysége 2016 karácsonya előtt három nappal egy lapinterjúban jelentette be indulását, és elég hamar keményen beleállt: Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát követelt, amiből érződött, hogy miniszterelnök-jelölti karrierje gyorsan véget fog érni, ugyanis a Gyurcsány nélküli forgatókönyvben befolyásos szocialista politikusok sem hittek” – írja a HVG.

Botka László 2017 októberében jelentette be, hogy mégsem indul a miniszterelnökségért, visszavonult az országos politizálástól, és az első adandó alkalommal, a megnyert önkormányzati választás után kilépett az MSZP-ből.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb