Közélet

Eddig 1,3 milliárdnyi bírságot osztottak ki a járványvédelmi szabályokat megszegőknek

1,3 milliárd forintnyi bírságot osztottak ki tavaly a járványvédelmi szabályokat megszegőknek – írja a 24.hu. Két ember börtönbe is került, a pénzbírság összege pedig átlagosan 85 ezer forint volt. A helyszíni bírság átlagban 26-27 ezer forint.

Az operatív törzs tájékoztatóin rendszeresen elmondják, hogy hány szabálysértőt fogtak, és a koronavirus.gov.hu-n is található egy összesített statisztika arról, hogy:

  • hányan szegték meg a kijárási tilalmat (eddig 35 065-en),
  • hányan a hatósági karantént (5346-an),
  • hányan a maszkviselési szabályokat (23 782-en),
  • hányan az utazási korlátozásokat (11 260-an),
  • hányan az üzletek nyitvatartási szabályait (598-an),
  • és hogy hányszor intézkedtek üzletekkel, vendéglátóhelyekkel szemben (236-szor).

Az összesítésben az is látható, hogy a rendőrség hányszor figyelmeztetett, tett feljelentést, vagy éppen hányszor bírságolt. Utóbbi összegéről többször kérdezte a 24.hu az operatív törzset, de sem a tájékoztatón nem olvasták fel soha a bírságok összegéről szóló kérdéseket, sem írásban nem kaptak választ.

MASZK, TÁVOLSÁGTARTÁS, KIJÁRÁSI TILALOM MEGSZEGÉSE

A Bűnügyi Statisztikai Rendszerbe viszont csendben felkerült egy összesítés a tavalyi évre vonatkozóan a szabálysértésekről, és ha minden nem is, de egy összesítés kiderül belőle: ketten 10-10 napra börtönbe is kerültek a járványvédelmi szabályok megsértése miatt. Az egyikük a másfél méteres távolságot nem tartotta valahol (vagy maszk nem volt rajta, a rendelet szerint ez is lehet, és ez a valószínűbb) a statisztika szerint, a másikuk pedig a kijárási tilalmat szegte meg. Feltehetően a pénzbírság helyett választották a börtönt: 5000 Ft/nap alapján váltják jelenleg a pénzbírságot elzárásra, azaz mindketten 50 ezres bírságot kaphattak. Közmunkára egyetlen szabályszegőt ítéltek: 72 óra munkával fizetett a szabályszegéséért. Jóval többen voltak azok, akik helyszíni bírságot kaptak: 26 685-en. Rájuk összesen 710,9 millió bírságot szabtak ki, ez átlagban 26-27 ezer forintra jön ki. Ebből eddig 130 millió forintot fizettek be a szabályszegők.

Forrás: koronavirus.gov.hu

REKORDÖSSZEG A BÍRSÁGOK TEKINTETÉBEN

A veszélyhelyzeti szabályszegőkre kiszabott bírságok az egész évben a szabályszegőkre kiszabott helyszíni bírságok közel tíz százaléka. 2015 óta (de feltehetően korábban sem, csak addig szól a statisztika) nem osztott ki annyi helyszíni bírságot a rendőrség, mint tavaly (7,9 milliárd forint), de a járványvédelmi intézkedéseket megszegők nélkül is meglett volna a rekordösszeg, csak nem utcahosszal a 2017-es 6,6 milliárd előtt. Pénzbüntetést is szép számban kaptak a járványvédelmi szabályokat megszegők: összesen 612 millió forintot kell befizetnie 7219 szabályszegőnek. Ez átlagosan 85 ezer forintos pénzbírságot jelent.

A BÍRSÁGOK 10 SZÁZALÉKÁT FIZETTÉK BE EDDIG

A fizetéssel nem siettek eddig, mert a bírságoknak csak a tíz százaléka csordogált be. A helyszíni bírságokhoz hasonlóan a pénzbírságoknál is körülbelül a teljes összeg 10 százaléka a veszélyhelyzeti szabályokat megszegőkre kirótt összeg. A pénzbírságokat tekintve is rekordév volt a tavalyi. Egy másik táblázatból az is kiderül, hogy 47 011 esetben indítottak szabálysértési eljárást a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket megszegőkkel szemben. A területi statisztikában nem jelzik külön, hogy a járványvédelmi szabályszegőket melyik megyében fogták el leginkább. Ezt korábbi kérdéseinkre sem árulták el, arra hivatkozva, hogy nem vezetnek ilyen statisztikát, pedig mint látszik, vezetnek.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb