Közélet

Kivonult az országból a Cosmos City, csődhullámtól tartanak a ruházati kereskedők

Tragikusan alakult a karácsonyi időszak forgalma a bevásárlóközpontokban lévő üzletekben, és a negatív trend az új évben is folytatódik – írja a Napi.hu. A visszaesés elsősorban a divatáru-kereskedőket sújtja, de más ágazatok is megszenvedik a helyzetet. Az egyik szakmai szövetség szerint egyre több a boltbezárás és a szektor egy csődhullám küszöbén állhat. Mint a portál írja, mintegy 20 magyarországi boltot csukott be az utóbbi hónapokban a Cosmos City, akik korábban a Szeged Plazaban, majd az ÁRKÁD Szegedben is működtettek üzleteket.

CSÖKKENŐ BEVÉTELEK

Bár november-decemberben ugyanakkora mértékben, 40-60 százalékkal csökkent a ruházati kereskedők bevétele, mint tavasszal, de mivel a forgalmuk nagyobb részét bonyolítják ebben az időszakban, drágább termékekkel, ezért ez nagyobb kiesés – nyilatkozta a lapnak Csordás Norbert, a számos ruházati kkv-t, és az ételudvarok vendéglátós cégeit tömörítő Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének (BBÉE) szóvivője. A korlátozások miatt a legnagyobb csökkenést egyébként a legmagasabb bérleti díjú, legnagyobb tömegeket vonzó budapesti bevásárlóközpontok bérlői szenvedték el, náluk a visszaesés 2020 utolsó két hónapjában 50-70 százalék körül volt, 2019 azonos időszakához képest.

CSŐDHULLÁMOT LÁTNAK ELŐRE

A szakember úgy becsüli, hogy várhatóan most kezdődik a csődhullám. Sorra zárnak be a boltok a plázákban, miközben  – a tavaszi időszakkal ellentétben – nincs érvényben felszámolási és végrehajtási moratórium, továbbá nincs bevezetve a bérleti szerződések felmondására vonatkozó moratórium, ami legalább nyugodt körülményeket biztosítana a bérbeadóknak és a bérlőknek arra, hogy tárgyaljanak. Csordás elmondta, hogy más szereplők egyelőre nem vonultak ki, de sokan optimalizálják működésüket. A főváros és a megyeszékhelyek 30 bevásárlóközpontjában – a Cosmos City egységeivel együtt – közel 90 olyan üzletet vettek számba az egyesületnél (a teljesség igénye nélkül), amelynek a bérlője a válság kezdete óta kiköltözött.

Forrás: Napi.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb