Közélet

Óriási segítség az érintett családoknak: állami támogatást kaphat Magyarországon a világ legdrágább gyógyszere

Állami támogatást kaphat Magyarországon a világ legdrágább gyógyszere – számolt be róla az RTL Klub Híradója. Az SMA-val, vagyis gerincvelői izomsorvadással diagnosztizált gyerekek kezelésére használt génterápiás szer, az úgynevezett Zolgensma, 700 millió forintba kerül, amit a legtöbb beteg családja nem engedhet meg magának.

Az RTL Híradója úgy tudja, a gyártó és az egészségbiztosító tárgyalásokat kezdeményezett a gyógyszer állami finanszírozásáról. A készítményről 2019 őszén hallhattunk elsőként, amikor egy addig szinte példátlan közösségi finanszírozásnak hála megkaphatta azt a másfél éves Zente. A bükkösdi kisfiú a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb formájában, az SMA I-es típusban szenved, szülei pedig gyűjtést indítottak, mert csak így volt esély, hogy meglesz a kezeléshez szükséges összeg.

Fotó: blikk.hu

Bár az SMA-t jelenleg a gyógyíthatatlan betegségek közé sorolják, vannak olyan új gyógyszerek, amelyek rengeteget javíthatnak a betegek állapotán. Az orvosok tapasztalatai szerint ez a készítmény is ilyen, a kezelést követően a beteg gyermekek mozgása is jobban fejlődhet. Már rövidebb távon is jelentős javulást eredményezhet, Zente például a kezelés óta már járni is tud. Rajta kívül 8 külföldi és magyar gyerek kapta meg a szert a budapesti Bethesda kórházban.

Az RTL Klub információi szerint a magyar egészségbiztosító és a gyógyszert gyártó cég már tárgyal arról, hogy a készítmény egyedi méltányossággal elérhetővé váljon itthon is állami támogatással. A gyógyszergyártók szerint mindkét fél azon dolgozik, hogy a szer minél hamarabb elérhető legyen a magyar betegek számára.

Forrás: RTL Klub Híradó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb