- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Egyszeri, vissza nem térítendő támogatással és kulturális áfa bevezetésével segítenék a turizmust és a vendéglátást

- Hirdetés -

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kezdeményezésére a szakértők egy javaslatcsomagot állítottak össze a Magyar Turisztikai Ügynökségnek címezve, melynek célja a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítése. A kezdeményezéshez eddig több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal.

TÁMOGATÁS NÉLKÜL SZINTE LEHETETLEN KIKERÜLNI A NEHÉZ HELYZETBŐL

A javaslatcsomag készítői kiemelték, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatok résztvevői az elmúlt években jelentősen hozzájárultak Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen több százezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

BIZTOSÍTSANAK A VENDÉGLÁTÓIPAR ÉS A TURIZMUS RÉSZTVEVŐI SZÁMÁRA EGY EGYSZERI VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST

A döntéshozókhoz eljuttatott javaslat szerint egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amely nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét. Levelükben egyrészt kérik, hogy azok a vállalkozások, melyek árbevétele a pandémia miatt minimum 50%-kal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál, azok igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20%-a.

Fotó. Szabó Dávid

JAVASOLJÁK AZ ÚGYNEVEZETT KULTURÁLIS ÁFA BEVEZETÉSÉT

A javaslat kéri továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális ÁFA bevezetését. Mint az korábban napvilágot látott, a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PWC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentéséről, mely támogatás közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek. Ezzel megelőzhető lehet egy több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása.

Forrás: Music Hungary Szövetség/Magyar Fesztivál Szövetség/MARESZ

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb