Közélet

Mégsem ma szavaz az Országgyűlés a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításáról

Mégsem ma szavaz az Országgyűlés a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításáról, olvasható a koronavirus.gov.hu portálon. A közlemény szerint a kormány előterjesztésére az Országgyűlés ugyan ma kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, ám a javaslatról csak jövő héten lesz szavazás.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a törvényjavaslatot ismertetve beszámolt arról, hogy a 90 napra biztosított parlamenti felhatalmazás meghatározásakor az indítvány figyelemmel van arra, hogy a kormány intézkedéseit több rendelet tartalmazza. A felhatalmazás a kabinet jövőben meghozandó intézkedéseire is vonatkozik – tette hozzá. A javaslat egyértelművé teszi ugyanakkor – folytatta az államtitkár -, hogy a felhatalmazás 90 nap előtt is visszavonható, az Országgyűlés pedig hatályon kívül is helyezheti azt.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az előterjesztés kimondja továbbá, hogy az Országgyűlés megerősíti a javaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet, ezáltal “az Országgyűlés elismeri a kormány eddigi, a járvány megfékezése érdekében tett lépéseit” – közölte. Megjegyezte, hogy veszélyhelyzet idején időközi választás vagy népszavazás nem tartható, az eljárási határidők megszakadnak, az elmaradt választások időpontját pedig a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül ki kel tűzni.

A kormánypártok támogatják a javaslatot, a baloldali pártok  – az eddigi nyilatkozataik alapján  – várhatóan nem szavazzák meg azt. A javaslatról jövő héten szavaz az Országgyűlés – írja a koronavirus.gov.hu.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb