Közélet

Müller Cecília: a járvány nem enged a szorításból

Még messze vagyunk a nyájimmunitástól, az átoltottsági adatok ezt igazolják – mondta el Müller Cecília, az Operatív törzs mai online tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos maximális óvatosságra intette beszédében a lakosságot, mivel hatodik hete tovább nő a szennyvízben a koronavírus örökítő anyaga, ami miatt a szakemberek arra számítanak, hogy a pozitív fertőzöttek száma is növekedhet.

TANULMÁNYOZZÁK A KÍNAI OLTÓANYAG DOKUMENTÁCIÓJÁT

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei tanulmányozzák a kedden Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai Sinopharm oltóanyag dokumentációját – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elmondta, később rendelkezésre bocsátják a vakcina alkalmazási előiratát és a betegtájékoztatót is. “Igyekszünk, hogy az NNK minél előbb felszabadíthassa, és az oltásra várók rendelkezésére bocsáthassa a védőoltást” – fogalmazott.

NŐTT SZEGEDEN A SZENNYVÍZBEN MÉRT VÍRUS ÖRÖKÍTŐANYAGÁNAK MENNYISÉGE

Tájékoztatása szerint eddig 348 927 embert oltottak be, közülük 134 824-en már a második védőoltást is megkapták. Azt mondta, “a járvány nem enged a szorításból”, az elmúlt 24 órában 77 250-re nőtt az aktív fertőzöttek, 4014-re a kórházban ápoltak és 321-re a lélegeztetőgépen lévők száma. Emellett Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen és öt Budapest környéki településen nőtt a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége. A vírusmutánsokkal is hasonló a probléma. Ma 193 főnél mutatták ki az angol vírusvariánst,  a fertőzöttek átlagéletkora 51. A legfiatalabb fertőzött 6 éves, a legidősebb pedig 94 éves.

142 EMBER ELLEN INTÉZKEDTEK MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT KEDDEN

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 142 ember ellen intézkedtek a rendőrök kedden – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Közölte, kedden 116-an szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 9 embert figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 73 szabálysértőt feljelentettek.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Szabálytalan maszkviselés miatt kedden tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 6, üzletekben, bevásárlóközpontokban 20 ember ellen intézkedtek a rendőrök – mondta. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 25 201-szer intézkedtek eddig a rendőrök.

Forrás: MTI, index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb