Közélet

Így emelik a nyugdíj korhatárát: folyamatosan, féléves lépésekkel

A legtöbb európai ország, így Magyarország is emel a nyugdíj korhatáron. Ez sajnos azt jelenti, hogy mi, szegediek sem szabadulhatunk meg előbb a munkától. Mutatjuk, mire számíthatunk a nyugdíjkorhatár emelése terén.

Ahogyan azt az egész európai társadalomban is tapasztalhatjuk: öregszik a lakosság, egyre több nyugdíjas korú ember él egyre hosszabb életet. Azonban a nyugdíjasok számának növekedésével a nyugdíjak finanszírozási problémáival is szembesülnek az országok ellátórendszerei – írja a Profitline nyomán a szakszervezetek.hu. Ennek értelmében a legtöbb európai ország a nyugdíj korhatár emeléséről döntött az elmúlt években, így senkit sem kellene, hogy meglepetésként érjen, hogy az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára hazánkban is lépcsőzetesen emelkedik. A hatályos jogszabály alapján Magyarországon is évről-évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A NYUGDÍJKORHATÁR EMELKEDÉSE ÍGY NÉZ KI PONTOSAN

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjakakat az 1997. évi LXXXI törvény szabályozzal, melynek 18. §-a definiálja az öregségi nyugdíjkorhatár pontos változását az alábbiak szerint:

Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatára annak, aki

– 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,

– 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,

– 1953-ban született, a betöltött 63. életév,

– 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,

– 1955-ben született, a betöltött 64. életév,

– 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,

– 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Tehát szépen, lépcsőzetesen, fél éves lépésekkel az öregségi nyugdíj korhatára 65 évre emelkedik. Azaz, aki 1957-ben, vagy azt követően született azoknak már 65 éves korukig kell várniuk a nyugdíjba vonulásra.

Forrás: infostart.hu

KI JOGOSULT TELJES ÖREGSÉGI NYUGDÍJRA?

Az öregségi teljes nyugdíjra hazánkban az a személy jogosult, aki az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte (lásd fönti törvényből kiemelt listát), és minimum 20 év szolgálati ideje van. Ezért nagyon lényeges, hogy aktív korban odafigyeljünk arra, hogy megszerezzük a legalább 20 éves szolgálati időt, mert annak hiányában csak öregségi résznyugdíjra leszünk jogosultak.

NŐK 40, AVAGY 40 ÉV JOGOSULTSÁG UTÁN A NŐK NYUGDÍJBA MEHETNEK

Az idén is folytatódik a Nők 40, vagyis korábban elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akiknek 40 év jogosultsági idejük van, és így nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt.

Forrás: Profitline.hu, szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb