Mindenmás

Napi pakk, hétfő: tavaszias idővel indul a hét Szegeden, figyelj oda a Sándorfalvi úton, ismét járnak a vonatok!

Tavaszias idővel, és a járványhelyzet szempontjából fontos kormányzati döntésekkel indul a hét. Érdemes lesz mától fokozottan figyelni többek között a Sándorfalvi úton is, mert ismét járnak a vonatok Szeged és Hódmezővásárhely között, és jó hír, hogy visszavonulót fújt a Tisza, hamarosan visszakaphatjuk a Huszár Mátyás rakpartot. Reggelizz egy nagyot, és vágj bele az új hét kihívásaiba a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Gerzson, Gréte, Grétea, Kövecs, Lándor, Leander, Margit, Margita, Margitta, Margó, Pál, Palmer, Pável, Péter, Pető, Pósa, Túlia, Zétény – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a cserkészet világnapja.
  • 486 éve született Bornemissza Péter költő, egyházi és drámaíró, evangélikus prédikátor, Balassi Bálint nevelője.
  • 264 éve jött világra Csekonics József, tábornok, a magyar lótenyésztés megalapozója. Gróf Hunyadi József ürményi ménesében ismerte meg a lótenyésztést. Ismeretei és gyakorlati tapasztalatai alapján javaslatot terjesztett elő II. József császárnak a magyarországi lótenyésztés felvirágoztatásához. Csekonics javaslatait az Udvari Hadi Tanács jóváhagyta és a császár 1784. december 20-i rendeletében megalapította a Mezőhegyesi Királyi Ménest. Csekonics József elsõ számú feladatának a hazai lóállomány javítását, nemesítését tűzte ki céljául, a hadseregben már bevált csontos, erõs kancákat telepítette Mezőhegyesre, és azonosítási számmal látta el őket, így minden ló eredete ismert volt. Alapelve volt, hogy „az anyakanca legyen a ménes modellje”.  Hamarosan szűknek bizonyult Mezőhegyes ménesterülete, ezért Bábolnapusztán indított további tenyésztést. Bábolna önálló ménesként 1806-tól működik.  Csekonics tenyésztési tapasztalatait könyv formájában 1817-ben adta ki. 21 éves munkássága alatt tábornokká és Magyarország Inszurrektiós-dandártábornokává léptették elő.
  • 164 év látta meg a napvilágot Heinrich Rudolf Hertz német fizikus, az elektromágneses hullámok felfedezője.
  • 121 éve megszületett Luis Buñuel spanyol szürrealista művész, filmrendező, a híres-hírhedt Az andalúziai című némafilm, valamint a Burzsoázia diszkrét bája és A nap szépe alkotója.
  • 114 éve először használták a taxiórát. Az első ilyen eszközzel a Renault cég gépkocsija gördült végig London utcáin.
  • 103 éve jött világra minden idők legmagasabb embere, Robert Pershing Wadlow. Magasságát utoljára 1940. június 27-én mérték, ekkor 2,74 méter magas volt, tömegét 199 kilogrammnak mérték. Növekedését – mely egészen élete végéig tartott -, az agyalapi mirigyében található tumor okozta.
  • Pontosan 100 éve született Giulietta Masina olasz színésznő, Federico Fellini felesége, az Országúton szereplője.
  • Ma lenne 77 éves Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező, a Philadelphia – Az érinthetetlen és a A bárányok hallgatnak direktora.
  • 72. születésnapját ünnepli Niki Lauda osztrák autóversenyző, a Forma-1 háromszoros világbajnoka 
  • 47 éves lett James Blunt brit énekes, dalszerző.
  • 46 szál gyertyát fúj ma el Drew (Blythe) Barrymore amerikai színésznő, az E.T., a földönkivüli és a Charlie angyalai szereplője.

TAVASZIAS IDŐVEL INDUL A HÉT SZEGEDEN

Esővel nem, de sok napsütéssel és 14 fokkal indítja az időjárás a hetet Szegeden. Tehát, nyugodtan hagyd otthon az esernyőd, nem lesz rá szükséged, hiszen csapadékra nem kell számítani.

VISSZAVONULÓT FÚJT A TISZA

Méltóságteljesen, kimérten, de visszavonulót fúj a kedvenc folyónk. Szegednél vasárnap már csak 572 cm-nél volt a Tisza, ha minden jól megy, pár napon belül még a Huszár Mátyás rakpartot is visszakaphatjuk a halaktól.

FONTOS KORMÁNYZATI DÖNTÉSEK JÖNNEK

Ma  szavaz a Parlament az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot.

CSAK NYITOTT SZEMMEL KÖZLEKEDJ, HA VASÚTI ÁTJÁRÓHOZ ÉRSZ: ISMÉT JÁRNAK A VONATOK SZEGED ÉS VÁSÁRHELY KÖZÖTT

A tram-train beruházáshoz kapcsolódóan hamarosan befejeződik a nagyvasúti pálya felújítása Szeged és Hódmezővásárhely között, ezért február 22-től ismét vonatok közlekedhetnek a két város között. Ha vasúti átjáróhoz közeledsz, akkor csak óvatosan!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb