Blog

Szegedi fesztiválok, szevasztok!

“Ha lesznek is enyhítések, a tömegrendezvények, például a koncertek és nagygyűlések akkor is csak az utolsó körben térhetnek vissza” – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a ma délelőtti kormányinfón. Úgy fest, (már megint) így jártunk. Főszerkesztői kattogások, rendezvényszervezői minőségben, csütörtök estére.

Egy gyors bemutatkozás, azoknak, akik nem vagy csak a Szeged365 cikkeiből ismernek: Kisházi Sándor vagyok, boldog kétszeres szegedi apuka, férj, főszerkesztő, marketinges, ex-rádiós és fesztiválszervező. Khm, az utóbbi tétel az előző egy évben annyira nem mondható el rólam. Ha szereted a gasztrokultúrát és a szegedi fesztiválok mediterrán pezsgését, az alábbi rendezvények valamelyikén már biztosan találkoztunk:

  • Gerilla Gourmet (főszervező, 2014-)
  • RakpartFeszt (főszervező, 2014-)
  • Szegedi Borfesztivál (marketinges, sajtós, 2014-2019 között)
  • Bortér (marketinges, sajtós, 2014-2019 között)
  • Szegedi Karácsonyi Hetek (marketinges, sajtós, 2014-2019 között)
  • Deja Vu Fesztivál (főszervező, marketinges, 2016-2019 között)
  • ÁRKÁD Szeged Csokifesztivál (főszervező, 2012-)
  • Szegedi Paprikashow és Chili weekend (főszervező, 2015-)
  • ÁRKÁD Szeged futófesztivál (szervező, 2016-)
  • Continental-Contitech Szeged Futófesztivál és Félmaraton (szervező, 2015-)

Szóval, “zsenge” korom ellenére van bennem pár kilométer, olyan vagyok, mint egy 5 éves BMW hatszáznyolcvankétezerötszáznegyvenkilenc kilométerrel, visszatekerve kilencvennégyezerre, női orvos tulajtól, autópályán használva, nemdohányzó, eskü Tesa’ nem volt megborítva, szervízkönyvet nem találjuk, ez van Tesa’.

“GYÖNYÖRŰ KIS ÉV” VOLT 2020 ÉS MÉG MILYEN SZÉP LESZ 2021

Mocsok rossz volt végignézni, ahogy a szakmában dolgozó haverok, harcostársak tavaly sorra állnak a földbe, küldik el a kollégákat, döntik be a cégeiket. Mi túléltük, hála a rendezvényszervező cégünkkel párhuzamosan dolgozó marketing-ügynökségünknek és annak, hogy kockáztatva egy nagyot, a legneccesebb helyzetben Kiss Balázs cimborámmal és a kollégáinkkal közösen belevágtunk egy régi nagy álmunkba, lesz ami lesz alapon. Bejött, a Szeged 365 – öt már rengetegen olvassátok (a múlt héten például 169.400 egyedi felhasználónk, magyarán olvasónk volt, havi szinten pedig januárban már a 3 milliós oldalmegtekintést karistoltuk). Nem győzzük leírni, mennyire hálásak vagyunk Nektek, Szegedieknek, akik nap mint nap bennünket olvastok és persze azoknak a szintén Szegedi vállalkozóknak, akik nálunk hirdetnek, biztosítva a stabil működésünket (a szegedit direkt írtam nagy betűvel).

EGY APRÓ DOLOG AZONBAN BÖKI A CSŐRÖMET

Tavaly, a Covid nevű Mortal Kombat sikítófrász érkezésével brutális pofont kapott a fél ország, de főleg három szegmens:

  • vendéglátóipar,
  • turizmus,
  • fesztivál-világ.

Mindháromban rengeteg barátom dolgozik, sok közülük az ügyfelünk is, ergo az első sorból nézem végig a küzdelmeiket. A fesztiválszervezők azonban egy valamiben különböznek az első két kategóriától: míg a vendéglátás és a turizmus kézzel fogható támogatásokat kapott az államtól (rájuk is fért), addig a fesztivál szegmensről valahogy mindenki megfeledkezett. Járvány van, nem lehetnek fesztiválok, ez van, szevasz. Aki eddig ebből élt és hirtelen nem volt mentőötlete, veszthette el az állását (ha alkalmazott volt), mehetett csődbe (ha vállalkozó), esetleg Kukutyinba zabot hegyezni vagy amit tudott szerencsétlen. A mi szakmánk csendben maradt, nem mentünk ki a Hősök Terére (speciel a vendéglátósok sem annyira, elég gyalázatosra sikerültek a legnagyobb jófejséggel is maximum 100 fősre összerittyentett “demonstrációk”), nem sírt értünk hangosan az országos média, szépen, csendben pusztultunk ki, mint anno a dinoszauruszok.

Félre ne értsetek: nem sajnálom a támogatást senkitől.

Sőt, nagyon is ráfér a szegedi vendéglátósokra, szívből kívánom, hogy kapjanak még háromszor ennyit, hatalmas a baj, kell a segítség.

Azt is megértem, hogy nem mehetnek a tömegrendezvények, olyan fertőzöttségi számoknál, mint például a mai, ocsortány nagy baromság lenne egymás hegyére-hátára engedni a szegedieket (meg úgy általában, bárkit).

Mindössze egy valamit szerettem volna csak finoman jelezni: mi, fesztivál-szervezők is itt vagyunk, pontosabban:

…itt lennénk.

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged 365 – szegedi, független, igazi!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb