Közélet

Maszkot fel? Vagy pont fordítva? Kecskemét, Békéscsaba, Miskolc már enyhített

Napok óta élénken foglalkoztatja a szegedieket a közterületi maszkviselés kérdése. Befutott a tavasz, a mai 17 fokban tényleg nem volt túl kényelmes viselet az arcunkon lévő textildarab. A szegedi önkormányzat álláspontját egy, a napokban kiszivárgott Messenger üzenetből ismerte meg a város, ezt ma Botka László nyilatkozata követte, melyben kijelentette, marad a maszk. Szétnéztünk, mely városokban gondolják fordítva a dolgot.

KECSKEMÉTEN FEBRUÁR ELEJÉN LETT LAZÁBB AZ ÉLET

Az önkormányzat közlése szerint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester február 5-én döntött úgy, hogy Kecskemét közterületein csakis az alábbi helyeken kell maszkot hordani:

  • a buszmegállókban,
  • a piacokon és vásártereken
  • a bölcsődék, óvodák, általános iskolák és 9. évfolyam alatt is képzést biztosító középfokú oktatási intézmények bejáratától számított 10 méteres közterületi távolságon belül, ahol az intézményben lévő gyermekekre várakoznak.

MISKOLC PÁR NAPPAL KÖVETTE KECSKEMÉTET

A Borsod megyei székhelyen február 9. óta az utcán nem, a busz- és villamosmegállókban, a piacokon, a vásártereken, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben továbbra is kötelező a maszkviselés.

BÉKÉSCSABÁN 10 NAPJA SZÜNTETTÉK MEG A KÖTELEZŐ MASZKVISELÉST

2021. február 18. éjféltől Békéscsaba polgármestere enyhítést vezetett be a közterületi maszkhasználatot illetően, azóta kizárólag a buszmegállókra és a Csaba Parkban lévő kutyafuttatóra korlátozódik. Szarvas Péter kitért arra is, hogy a parkolókban, illetve a piac szabadtéri területein sem lesz kötelező maszkot hordani, viszont továbbra is azt kéri, hogy amennyiben másokkal találkozunk, csoportosulás részei leszünk, vegyük fel a maszkot.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN, SZENTESEN, CSONGRÁDON ALAPBÓL NEM KELLETT A MASZK

A korlátozások bevezetésekor minden 10.000 fő feletti település maga dönthetett a maszkviselésről, novemberben Márki-Zay Péter polgármester úgy határozott, hogy Hódmezővásárhelyen csakis a Népkerti megálló és a Nagyállomás, továbbá a a buszpályaudvar területén, a piacon és a buszmegállókban kötelező a maszk. Szentesen még lazább a szabályozás, itt csakis a piacon kötelező a maszkviselés, míg Csongrádon Bedő Tamás polgármester annyit mondott, hogy a közterületeken nem kötelező, de ajánlott a maszkviselés.

Természetesen a felsorolt három, Csongrád-Csanád megyei városnál csakis a közterületeken laza a szabályozás, a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön az országos szigor érvényes.

A 10.000 fő feletti magyar városok többségében a szegedihez hasonló szabályozás van érvényben. Cikkünk tájékoztató jellegű, nem célunk pálcát törni az ügyben. Amíg tart a rendelet, maszkot fel Szeged, ez van, ezt kell szeretni (vagy elviselni).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb