Közélet

Rusvai Miklós: az iskolák bezárása járványügyi szempontból tökéletes döntés lenne

Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel. Hozzátette, fenntartás nélkül kell alkalmazni a keleti vakcinákat, mert csak így lehet megfékezni a járvány harmadik hullámát.

Kifejtette továbbá, hogy nem sokkal ezelőtt még a koronavírus-járvány második hulláma leszálló ágban volt Magyarországon, az új mutánsok terjedése okozta a mostani, újabb felszálló szakaszt. Erős figyelemmel kell ezért kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani – hangsúlyozta.

SZÁMOS VÍRUSMUTÁNS VAN MÁR

Rusvai Miklós azt mondta: a koronavírusnak számos mutánsa van, de ezek közül csak néhány “tett szert hírnévre”, és azokra kell figyelni, amelyeknél a vírus terjedőképessége változik – mint a brit mutáció esetén – , vagy amelyeknél – mint a dél-afrikai variánsnál – a vírus tüskefehérjéje módosul, mert ez befolyásolja a védőoltások hatékonyságát. A dél-afrikai mutánsnál csak kismértékű eltérést mutattak ki, így a jelenlegi vakcinák az ellen is védenek – jelentette ki.

SOKAT SEGÍT AZ OLTÁS

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vakcina a fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket vagy a betegség halálos kimenetelét. Példaként említette, hogy egy németországi idősotthonban több tucat beoltott lakó kapta meg a fertőzést, de egyikük sem halt meg, pedig voltak köztük súlyos társbetegségük miatt is veszélyeztetettek. Rusvai Miklós emlékeztetett rá, hogy a világban vakcinahiány van, és megjegyezte, hogy a kínai és az orosz vakcinát számos – köztük gazdag – országban használják. Széles körben alkalmazták azokat idősökön, várandósokon is minden szövődmény nélkül – jelentette ki.

TÖKÉLETES LENNE AZ ISKOLÁK BEZÁRÁSA

Az Index továbbá arról ír, hogy Rusvai Miklós virológus az RTL Klub híradójának arról beszélt, hogy az iskolák bezárása járványügyi szempontból tökéletes döntés lenne, de ennél többet már nem lehet tenni a koronavírus megfékezése érdekében.

“Egészségügyi szempontból, járványügyi szempontból mindenképpen hasznos lenne az iskolák bezárása, de hangsúlyozom: nem csak az egészségügyi szempontok számítanak egy ország életében. A döntéshozóknak figyelembe kell venniük az embereket is, hiszen sokan már nagyon-nagyon unják ezt az egészet, és valószínűleg még jobban lázadoznának egy újabb zárás ellen. Az iskolák csak azért jelentenek veszélyt, mert ha kötelező, akkor nagyon sok embert mozgat. A szülők viszik az iskolába, a nagyszülők hozzák haza a gyerekeket. Ha az iskolákat bezárják, akkor a szülők is részben otthon maradásra kényszerülnek. Ez egy tökéletes, teljes lefékezése lenne az országnak járványtani szempontból. Ennél többet már nem tudunk tenni” – nyilatkozta a televíziónak a szakember.

Forrás: MTI, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb