Közélet

Müller Cecília: most sajnos helyzet van

Éppen egy éve annak, hogy bejelentettük a két iráni diák pozitív esetét, amivel Magyarországon elkezdődött a koronavírus-járvány – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos kiemelte, az oltás után két-három héttel lesz valaki védett, a szigorításokra szükség van – írja az Index.

“Most sajnos helyzet van, ez azt jelenti, hogy rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-án jelentettük be a harmadik hullámot, és azóta 2533-mal nőtt a kórházban ápoltak száma. A jelenleg terjedő variánsok jóval fertőzőképesebbek, jóval több embert tudnak megfertőzni. A mai reprodukciós ráta 1,3, és ez folyamatosan nő” – mondta Müller Cecília, majd közölte: ez azt jelenti, hogy mivel a szám magasabb egynél, exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma. Lazítás csak akkor várható, ha ismét egy alá csökken ez a szám.

MEGUGROTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

A tiszti főorvos ismertette, hogy csütörtökre 6278 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. 

BEJELENTETTÉK A SZIGORÍTÁSOKAT

Mint arról a Szeged365 beszámolt, komoly szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A kormány a következő intézkedésekről döntött:

  • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a középiskolák és egyetemek esetében marad a digitális oktatás.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, de az igazolt sportolók meccseit és edzéseit zárt kapuk mögött meg lehet tartani. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység megfelelő távolságtartással engedélyezett.
  • Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében.
  • A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb