Közélet

Müller Cecília szerint nem várható a számok csökkenése

Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon. Hasonlóan Európa többi országához, egyre nagyobb a növekedés, ekkorát még sosem tapasztaltunk, még a második hullám alatt sem – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a szűrőbuszok már hét helyen dolgoznak, hogy a háziorvos által mintavételre küldött páciensek minél hamarabb tudják a tesztjüket elvégezni. Saját gépjárművel érkezhetnek a betegek a szűrőbuszhoz, és a maszk viselése kötelező – hívta fel a figyelmet Müller Cecília, és arra is figyelmeztetett, hogy tünetes személy sehová se menjen, értesítse a háziorvosát, és várja meg, amíg személyesen végzik el nála a tesztelést.

SÚLYOS TEHER VAN AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZEREN

A tiszti főorvos rámutatott: az esetszám növekedése, a járvány harmadik hulláma súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta kell új részlegeket megnyitni. “Mindnyájunk feladata, hogy tehermentesítsük az egészségügyi ellátórendszert” – hangsúlyozta Müller Cecília, aki mindenkit arra kér, hogy fokozottan tartsa be a higiénés szabályokat, és ne menjen sehová családostul, mert csak így lehet megállítani a számok növekedését. Elmondta: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben meredeken növekszik, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs alatt mért értékeket. Egy város sincs, amely csökkenő értékeket mutatna, így a következő napokban javulásra semmiképpen sem számíthatunk.

JÓ ÜTEMBEN, FOLYAMATOSAN ZAJLIK AZ OLTÁS

“Aki megkapja az oltást, az még egyáltalán ne érezze magát védettnek, ez egy hamis tévképzet. Ahhoz, hogy a szervezet reagáljon a vakcinára, legalább két-három hétre van szükség” – húzta alá a tiszti főorvos. Az oltások beadása szerinte jó ütemben és folyamatosan zajlik, elsősorban az időseket és a krónikus betegeket oltják. Háromtípusú vakcina áll jelenleg rendelkezésre: százezer Szputnyik V vakcina, 120 510 adag Pfizer-vakcina, illetve ezen a héten a háziorvosok számára 105 600 adag AstraZeneca-vakcina is rendelkezésre fog állni. Csütörtöktől vasárnapig az elhalasztott AstraZeneca-oltásokat is be fogják adni, és mindenki megkapja a behívóját az oltásra. Müller Cecília elmondta: a rendvédelmi dolgozók és a katonák beoltása is megkezdődik, továbbá arra kért mindenkit, hogy fogadják el a rendelkezésükre bocsátott oltást.

AUSZTRIA VESZÉLYES KATEGÓRIÁBA HELYEZTE MAGYARORSZÁGOT

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: megváltoznak az ausztriai ki- és beutazási szabályok, miután Ausztria veszélyes kategóriába helyezte Magyarországot. A Németországba történő átutazást csak akkor engedélyezik, ha az illető 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel rendelkezik, és alapos indokkal, például dolgozni tart az országba. Magyarország határátkelőin jó ütemben lehet áthaladni, de a teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél 3 órás, Csanádpalotánál 2 órás várakozásra kell számítani.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a hétfőtől szigorított szabályok alapján mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség emiatt. Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök. A maszkviselési szabályok megsértése miatt eddig 28 909-szer intézkedtek a kötelezettség előírása óta.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb