Közélet

Vajon mennyit keres egy férfi és egy női alkalmazott a szegedi önkormányzatnál? Az Amnesty International kampányából kiderül

Az Amnesty International meghirdette Egy Lépéssel Közelebb nevű kampányát, melynek célja, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséhez – olvasható a civil szervezet közleményében, melyből az is kiderült, többek között a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott a kezdeményezéshez, és vállalta, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adatait.

A KSH ADATAI SZERINT 2019 ELSŐ FELÉBEN A FÉRFIAKNAK ÁTLAGOSAN BRUTTÓ 68 EZER FORINTTAL VOLT MAGASABB A HAVI KERESETE

A nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 11 és 18 százalék között van, ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek.

Fotó: amnesty.hu

HA ILYEN TEMPÓBAN HALADUNK TÖBB MINT 80 ÉV, MIRE MEGSZŰNNE A NEMEK KÖZÖTTI BÉRSZAKADÉK

Ráadásul a nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére.

MINDENKI SZÁMÁRA LÁTHATÓVÁ KELL VÁLNIA A PROBLÉMÁNAK

A bérszakadék mögött több tényező húzódik: a nők gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, nehezebben kerülnek vezető vállalati pozíciókba, olyan ágazatokban dolgoznak, ahol alacsonyabbak a fizetések, és gyakran rájuk hárulnak a családtagok gondozásával és a házimunkával járó feladatok. A fizetések átláthatóságának növelése azért fontos, mert először mindenki számára láthatóvá kell válnia a problémának, mert csak így tehetünk további lépéseket az egyenlő díjazás elvének tényleges alkalmazása érdekében.

Fotó: ezalenyeg.hu

AZ AMNESTY INTERNATIONAL JOGSZABÁLY – MÓDOSÍTÁST KEZDEMÉNYEZ AZ ADATOK NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALA ÉRDEKÉBEN

A következő lépésként az Amnesty International szeretne egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy vannak olyan cégek, önkormányzatok, és szakszervezetek, akik elkötelezettek az ügy iránt. A csatlakozók fontos jelzést küldenek más szervezeteknek és az egész magyar társadalomnak. Abban bízunk, hogy minél többen csatlakoznak a kampányhoz, és közösen elérjük, hogy ne kelljen még nyolcvan évet várni a bérkülönbség megszűnésére” – számolt be róla a közlemény.

Forrás: amnesty.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb