Szegedi Arcok

Ilyen volt a lezárás első napja Szegeden: meglepően sok nyitott üzlet, kiskapuk, KRÉTA-összeomlás

Hétfőn életbe léptek a csütörtökön és pénteken két lépcsőben bejelentett (és a hétvégén egy kicsit tovább korrigált) korlátozások, a régi-új világrend izgalmas helyzetet teremtett a Napfény Városában: tanítónénivé avanzsált anyukák, kiskapu-hegyek, kétségekkel teli munkavállalók és mérgelődő vállalkozók. Szétnéztünk, hogyan alakult a lezárás első napja Szegeden.

MEGKERGÜLTEK A JÁRVÁNYADATOK, BEJELENTETTÉK A SZIGORÍTÁST

Bezárják az üzleteket, az óvodákat és az általános iskolákat – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, melyet egy péntek reggeli miniszterelnöki interjú, a Magyar Közlöny délutáni megjelenése és némi hétvégi korrigálás követett. A majom azonban hétfő reggel ugrott a vízbe, egészen pontosan éjféltől, hiszen akkor léptek életbe a korlátozások.

AZ ÜZLETEK FELE NYITVA MARADT SZEGEDEN

Az elsőre zordnak tűnő csütörtöki bejelentést egy sokkal óvatosabb rendelet-csomag követte pénteken, így hétfőn meglepően sok bolt várta tárt karokkal a szegedieket. Az már a Gulyás-féle bejelentést követően is egyértelmű volt, hogy nyitva maradhatnak az élelmiszerboltok, a drogériák, a patikák és a benzinkutak, azonban rajtuk kívül még az alábbi kivételek jelentek meg a közlönyben:

  • állateledelt és takarmányt árusító üzlet, 
  • kertészeti áruda, 
  • faiskola,
  • piac,
  • dohánybolt,
  • munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzlet, különösen a járművet, gépet, alkatrészt, építőanyagot árusító üzlet, de ebbe nem tartozik bele a főtevékenységként szórakoztató és háztartási eszközöket árusító üzlet.
  • újságos,
  • autó – és bringaszervíz.

A HÉTVÉGÉN MINDENKI BETÁRAZOTT, PANGÁS VOLT A SZEGEDI HIPERMARKETEKBEN HÉTFŐN

Annak dacára, hogy az élelmiszerüzletek (és az ennek minősülő hipermarketek) bezárásáról szó sem volt, péntek délután és szombat délelőtt a 300 című film Thermophüla-i csatajelenetét idéző tumultus volt a nagyobb szegedi hipermarketekben:

Az ostrom vasárnapra alább hagyott, sőt, gyakorlatilag megfordult: az olvasói beszámolók és a személyes tapasztalataink alapján óvatos forgalommal pöntyögött a Rókusi körúti és a Napfényparkban üzemelő Tesco, a szombat reggel hering-partit produkáló nagyjából összes szegedi Lidl és a brit lánc “madaras” változata is.

NAGYOT PÖRGÖTT A NŐNAPI FORGALOM

Duplán izgalmas a helyzet a virágboltok esetében. Egyrészt, a csütörtöki bejelentésekkor még úgy tűnt, nőnapkor sem lehetnek nyitva, majd pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy mégis. Másrészt, amelyik kertészetként is üzemel, nyitva maradhat, ergo a nagyobbaknak maradt egy kiskapu. A nőnapi forgalom a szegedi virágbolt-tulajok beszámolói alapján két fázisban tört rájuk: a vásárlók egy része (valószínűleg attól tartva, hogy hétfőn zárva lesznek) már a hétvégén megindult, ennek dacára a hétfő is emberesre sikerült.

NYITVA MARADTAK A SZEGEDI AUTÓKERESKEDÉSEK

Újabb kiskapu: mivel a vonatkozó rendelet azt írja, az autószervizek nyitva lehetnek, a velük egy épületben lévő szalonok is nyitva voltak hétfőn. Tegnap délután randomra beugrottunk három szegedi kereskedésbe, mindhárom nyitva volt – a nevüket nem írjuk le, senkinek sem szeretnénk kellemetlenséget okozni. Szubjektív vélemény, a cikk szerzőjétől: ha belegondolunk, őket aztán tényleg nincs is értelme zárva tartatni – óriási területen 2-3 értékesítő plusz nagyon maximum 4-5 vásárló, a felállást összehasonlítva a hétvégi hipermarket-armageddonnal minimum mosolyogtató a kötelező bezárás.

A MARS TÉRI PIAC KÖSZÖNI, JÓL VAN

Szintén nyitva maradhattak a piacok, ami Szegeden (miután a Cserkó január 31-én bezárt) gyakorlatilag a Mars Téri Piacot jelenti, plusz 2-3 kispiacot. Megkérdeztünk pár ott árusító kereskedőt és termelőt, akik ha nagy tumultusról nem is számoltak be, egyöntetűen kijelentették: ez egy erős hétfő volt, és nem csak a virágárusoknak.

RENGETEG A KIVÉTEL A SZOLGÁLTATÁSOKNÁL

A szolgáltatások esetén hétfőn úgy nézett ki, mintha több lenne a kivétel, mint a ténylegesen bezárni kényszerülő vállalkozás. Akik hétfő óta is nyitva lehetnek Szegeden:

  • bankok,
  • közlekedési és szállítási szolgáltatások,
  • magánegészségügyi szolgáltatások, beleértve a szemüvegkészítést is,
  • szociális szolgáltatás,
  • posta, csomagküldés,
  • mosodák,
  • totózó – lottózók,
  • autószervíz,
  • informatikai szervíz,
  • temetkezés,
  • állatorvos,
  • élelmiszer-feldolgozás,
  • közétkeztetés,
  • állattenyésztés,
  • ügyvédi szolgáltatás
  • biztonsági szolgáltatás,
  • épületüzemeltetés és irodai szolgáltatás,
  • autókölcsönzés.

“A csütörtök-pénteki bejelentések után úgy özönlöttek a vendégek, mintha parancsba adták volna nekik, hogy vásárolniuk kell” – írta üzenetében Kriszta, aki Újszegeden dolgozik egy lottózóban. Az olvasónknak az volt az érzése, hogy a Gulyás-féle bejelentések akkorát pörögtek a médiában, hogy az utánuk következő “korrekciókat” már nagyon kevesen hallották meg, így a vásárlók többsége úgy viselkedett, mintha hétfőtől zárna a lottózójuk: pénteken és szombaton rengetegen voltak, hétfőn szinte senki. Zoli nevű olvasónk, aki bringaszervízt üzemeltet Szegeden, ugyanerről számolt be: igazi tumultus volt szombaton, 10-ből 9 ember tőle tudta meg, hogy hétfőn is nyitva lehet majd, csakis a lezárások üzenete jutott el az emberek nagy részéhez. “Bejött amire tippeltem, a mai nap Facebook-ozással és egy kis Minecraft-tal telt a boltban” – írta hétfő késő esti e-mailjében a szegedi kerékpárszerelő, aki hasonlóan járt a fent említett hölgyhöz: hétvégén armageddon, hétfőn teljes pangás.

ONLINE OKTATÁS: MÁR AZ ELSŐ NAP ÖSSZEOMLOTT A KRÉTA

Szegedi Anyukák, most ismét rajtatok a világ szeme: izgalmas kihívások elé állítja az online oktatás bevezetése a gyerekeikkel otthon tanuló szülőket, nomeg a szegedi pedagógusokat és nebulókat.

A Coospace a hozzánk befutott olvasói beszámolók alapján hibátlanul működött, a KRÉTA azonban annak rendje és módja szerint fogta magát és összeomlott.

Of course, már az első napon.

Gábriel Edina kolléganőnk otthonról állja a sarat, egyszerre viszi a Szeged365 irodavezetői feladatait és pörög home office tanítónéni-anyuka kombinációban. Edina negyed kilenckor próbált bejelentkezni, a rendszer lefagyott és 2-3 órával a kezdés után engedte csak be őket, de elmondása szerint a többi szülő is hasonló problémákkal küszködött. Csak úgy záporoztak a szülői panaszok, rengeteg olvasónk írt a jelenségről hétfőn:

“Így legyen ötösöm a lottón, már az első nap elhasalt a Kréta. Nekünk azt mondták, majd holnap délután, talán” (Eszter, Facebook üzenet)

“Majdnem dél volt mire beengedett ez a (…), nem hiszem el, hogy nem lehetett normálisra megcsinálni. Amúgy nem értem, miért nem lehetett a tavaszi képlet szerint menni, a tanár elküldi hogy mit kell csinálni mi meg intézzük otthon a négy gyerekkel. Így is otthon kellett maradnunk, akkor már nem mindegy?” (Rebi, e-mai)

“Imádom az online oktatást (nem, ez csak vicc volt, utálom). Kint lakunk Tompaszigeten, nem tehetek róla hogy mifelénk vagy van normális net vagy nincs. Ha működne ez a romhalmaz, akkor sem tudnánk szerintem normálisan felcsatlakozni” (Robi, Facebook komment)

EGY DÍCSÉRET A VÉGÉRE: SZEGED EGY FEGYELMEZETT VÁROS

Míg a hétvégén a fél országos média Kósa Lajos debreceni piacon készült fotóján csámcsogott, ahol gyakorlatilag senki sem volt maszkban, hétfőn szinte alig lehetett olyan embert látni a szegedi belvárosban, aki a lázadásnak eme furcsa (és nem túl okos) formáját választotta volna.

Le a kalappal, együtt (valahogy ezt is) túléljük, megcsináljuk, mi, Szegediek!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ผลบอล
'Fel a tetejéhez' gomb