Szegedi Arcok

„Nem hitték, hogy Bendét bárki is örökbe szeretné fogadni” – nyitott gerinccel született kisfiút fogadott örökbe az SZTE pszichológia szakos házaspárja

Bende nyitott gerinccel született, és az állapota miatt a vér szerinti édesanyja még a kórházban lemondott róla. Az aranyóráján – tehát abban a szülés utáni néhány órában, amikor a babáknak az édesanyjuk mellkasán kellene pihenniük – Bende egy idegsebész szikéje alatt feküdt. Műtétek sora várt rá, hosszú hónapokat töltött a kórház falai között, ám végül megtörtént a csoda. Másfél éve már, hogy Bende szerető családban él a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakos házaspárja, Várkonyi Beáta és Gábor gyermekeként.

A Marie Claire és az SZTE Info interjúit szemlézzük.

Beáta és Gábor hét éve alkotnak egy párt, és már a kapcsolatuk kezdete óta biztosak voltak benne, hogy az életüket gyerekekkel szeretnék elképzelni. Néhány évvel ezelőtt el is kezdtek próbálkozni, ám a várva várt terhesség sem természetesen úton, sem mesterséges megtermékenyítéssel nem akart összejönni, a következő lépésre, a lombikprogramra pedig nem tudták magukat elszánni.

AZ ÖRÖKBEFOGADÁS MELLETT DÖNTÖTTEK

A sikertelen próbálkozások után a párnak rögtön eszébe jutott az örökbefogadás. Az ötletet Gábor vetette fel, Beáta pedig habozás nélkül bele is egyezett. Bende létezéséről a szerencsés véletlennek köszönhetően értesültek: 2019-ben Gábor régi barátai, akik maguk is örökbefogadó szülők, meséltek a házaspárnak egy három hónapos, nyitott gerinccel született kisfiúról, aki a Péterfy Sándor Utcai Kórházban él, és akinek minél hamarabb örökbefogadókat kellene találni, hogy el lehessen kezdeni a fejlesztését. Bea és Gábor nem haboztak.

LEMONDTAK RÓLA A VÉR SZERINTI SZÜLEI, AMIKOR MEGTUDTÁK, HOGY NYITOTT GERINCCEL FOG SZÜLETNI

Egy ügyintéző segítségével eljutottak a kórház orvosaihoz, akikkel leegyeztetve engedélyt kaptak arra, hogy négy nap múlva, augusztus 22-én meglátogassák Bendét. “A kórházban megtudtuk, hogy Fecókának hívják, májusban született Debrecenben. A terhesség 32. hetében derült ki róla, hogy nyitott gerinccel fog születni. A hír hidegzuhanyként érte a vér szerinti szüleit, akik kifejezetten várták a baba érkezését. Ezt a traumát azonban nem tudták feldolgozni, ezért döntöttek úgy, hogy lemondanak róla, és a kórházban hagyják” – magyarázta Beáta, aki azt is elmondta az interjúban, hogy Bende több ortopédiai nehézséggel született: térdficammal, dongalábbal, kétoldali csípőficammal, alsóvégtagi bénulással, ezeken kívül pedig agykamratágulata is volt. Élete első három hónapjában műtétek sorozatán kellett átesnie, amiknek köszönhetően a tágulatot tökéletesen megoldották, és bár látszódott, hogy Bende nem tipikus fejlődésű baba, mikor Beátáék meglátogatták, már bénulásról sem volt szó.

“ÚGY ÉREZTÜK, Ő NEKÜNK SZÜLETETT”

A Bendét kezelő orvos felvázolta a házaspárnak a legjobb és a legrosszabb lehetőségeket is: a legoptimistább verzió szerint, ha segédeszközökkel is, de Bende felnőve képes lesz járni, míg a legrosszabb verzió szerint kerekesszékes lesz, és nem tudni, hogy a vizelet- és széklettartása, hogyan fog alakulni.

“Úgy gondoltuk, elmehetünk mi a világ összes orvosához, próbálhat minket bárki jobb belátásra bírni és a realitás talaján tartani, Bende akkor is a mi gyerekünk lesz. Úgy éreztük, hogy ő nekünk született. Ezt pedig csak azt tudja megérteni, aki már átélt hasonlót. Eljátszottunk egyébként azzal a gondolattal, hogy vajon elbírunk-e egy ekkora kihívást. De ez sem Bendéről szólt, hanem rólunk, hogy vajon elég jó szüleivé tudunk-e válni” – mondta a Szegedi Tudományegyetemen pszichológiát tanuló anyuka, Beáta.

NEM FOGNAK KÖNTÖRFALAZNI AZ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL, HA BENDE NAGYOBB LESZ

Az SZTE Info oldalon megjelent cikk szerint sokat segített a szegedi párnak az egyetemi pszichológia tanulmányaik során szerzett sajátos szemlélet. “Tanultunk az örökbefogadásról, a kötődéssel kapcsolatos problémákról, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban. Rengeteg háttéranyagot olvastunk a gyermekneveléssel kapcsolatban. Az emberi lélekről tanultak olyan látásmódot adtak, amelynek segítségével jobban tudjuk segíteni Bende fejlesztését” – magyarázta Gábor.

Beáta azt nyilatkozta az egyetemi portálnak, hogy az örökbefogadásról nem köntörfalazna Bende előtt. Nyíltan beszélgetnek vele arról, hogy egy másik néni pocakjában fejlődött, később került szerető szüleihez. A pszichológia meghatározza hétköznapjaikat és jövőbeli terveiket is, az anyuka szerint elképzelhető, hogy olyan családokkal szeretne majd foglalkozni, ahol a mozgásproblémás gyermek miatti sokkot fel kell dolgoznia a szülőknek.

Beátának és Gábornak nagy tervei vannak, többek között egy alapítvány létrehozását is tervezik a témában. Ha szeretnél még többet megtudni a fantasztikus szegedi párról, irány az SZTE Info cikke!

Forrás: SZTE Info – Bobkó Anna, Marie Claire

Fotók: Bobkó Anna

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb