Szegedi Arcok

Összefogással a szépségiparért: exkluzív Szeged365 interjú Gyimesi Lászlóval, a szegedi Mystic Nails ügyvezetőjével

Mindenki számára ismert a tény, hogy március 8-tól gyökeresen változott meg az életünk. Ekkor zárt az ország és ezzel együtt Szegeden is megváltoztak a mindennapok. A szigorítások értelmében több szolgáltatást nyújtó üzlet is ideiglenes bezárásra kényszerült, és többek között a szépségiparban tevékenykedőket is súlyosan érintette a változás: fodrászok, sminkesek, masszőrök és manikűrösök maradtak munka nélkül. Az ezekben a szakmákban dolgozók most az iparág megmentéséért összefogással küzdenek: petíciót írtak a nyitásért és a szegedi Mystic Nails Kft. ügyvezetője Gyimesi László – aki egyben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának frissen megválasztott elnökségi tagja is – levélben fordult az iparkamarához.

Hogy jelenleg mi a helyzet e téren? A témáról magát Gyimesi Lászlót faggattuk, aki elmondta, hogy óriásinak találja a most fennálló problémát, hiszen a bezárt szépségipari vállalkozók 90 százaléka Katás-adózó, ami azt jelenti, hogy ők bértámogatásra sem jogosultak.

„Ezeknek a vállalkozóknak gyakorlatilag ez az egyetlen egy bevételi forrásuk, ami ha elapad, akkor szó szerint pénz nélkül maradnak. Már két hete fennáll ez a helyzet és a számok alapján még egyelőre nem is tudnak nyitni” – adott hangot az elkeserítő helyzetnek Gyimesi László, aki hozzátette, hogy ez azért probléma, mert az elmúlt két hét alatt a dolgozók és vállalkozók felélték a megtakarításaikat, nem beszélve arról, hogy sokaknak nem is volt.

SOK CSALÁDBAN EZ AZ EGYETLEN BEVÉTELI FORRÁS

Gyimesi László arról is beszélt, hogy tovább árnyalja a helyzetet, hogy sok családban ezzel a lépéssel az egyedüli pénzkereső is kiesett: „Ezeknek az embereknek, vagyis az egyetlen kereső félnek is elzárják a lehetőséget, hogy dolgozhasson. Gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy bevételhez jussanak és szó szerint nem lesz kenyérre pénzük” – hangsúlyozta az ügyvezető, majd hozzátette, hogy a pár napja indult összefogásnak már közel 20.000 tagja van a Facebookon, míg az útjára engedett petíciót eddig majdnem 50 ezren írták alá országszerte. Ezzel kapcsolatban Gyimesi László elmondta, hogy szeretnék felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy ezekben a szakmákban már eddig is kiemelten figyeltek a higiéniai szabályokra, de a járvány óta még fokozottabb figyelmet kap a fertőtlenítés, szellőztetés. Ha több tízezer ember megélhetését fenyegetik a bezárások, annak nemsokára beláthatatlan következményei lesznek.

„Eddig is szigorú higiéniás feltételekkel dolgoztunk, vagyis a vírustól függetlenül már eleve kesztyűben, maszkban. Nem azért mert jött a vírus, hanem mert ez szakmai protokoll „– emelte ki Gyimesi László, aki azt is hozzátette, hogy mindezek mellett a protokoll része még az eszközök, felületek, kezek rendszeres fertőtlenítése is, és amúgy is egy ember tartózkodik egyszerre a szalonban, sokszor plexifallal elválasztva, tehát minimális kockázatot jelent a nyitva tartás a vírus tekintetében.

TÖBB TÍZEZER EMBERT ÉRINT A PROBLÉMA

Az ügyvezető szerint több tízezer embert érint ez a probléma és ezek a munkavállalók nem akarnak mást, mint dolgozni. Nem akarnak segélyt, ingyen hitelt és ez nem is megoldás számukra, csak dolgozni szeretnének, ezért Gyimesi László levélben fordult többek között az iparkamarához, valamint felülvizsgálati kérelemhez is folyamodtak a szervezők.

„Amit mi még megtettünk, hogy a helyi Iparkamaránál jeleztük a problémát, és rendkívül gyorsan és pozitívan reagáltak a megkeresésünkre. Gyakorlatilag egy órán belül már az Országos Iparkamaránál volt a hivatalos levelünk és egy nap leforgása alatt már meg is kaptuk a visszajelzést, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére ezt is továbbították” – mesélte László a pozitív fejleményeket abban bízva, hogy a befektetett munkájuk megtérül, majd kiemelte, hogy a kezdeményezés maga nem tőlük indult, viszont rögtön a jó ügy mellé álltak, és az sem elhanyagoladnó, hogy mi is őszintén reméljük, hogy hamarosan újra beülhetünk a kedvenc fodrászunkhoz, vagy manikűrösünkhöz.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: stapelstein balance board
'Fel a tetejéhez' gomb