Közélet

Napi összefoglaló: dupla számok csütörtökre, messze nincs itt a nyitás ideje

Bejelentésekben gazdag, ám új információkban szegény csütörtöki napot tudhatunk magunk mögött Szegeden. Összeszedtük ma is nektek a nap legfontosabb híreit. Íme: megduplázódott az újonnan azonosított fertőzöttek száma, és a Kormányinfón az is kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint még nem lehet nyitni. Az Operatív Törzs is osztozott a véleményén, szerintük: messze nincs itt a nyitás ideje, hiába akarnak sokan már szabadulni. Közzétették továbbá reggel azt is, hogy mekkora a Csongrád – Csanád megyei szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási szintje. Tóth Sándor, szegedi virológus nyilatkozott az AstraZeneca világméretű balhéja kapcsán és ma arra is fény derült, hogy mekkora bajban vannak a szegedi vállalkozások.

BEDUPLÁZÓDTUNK

Az elmúlt 24 órában a duplájára emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma hazánkban, míg tegnap 3456 új fertőzöttet regisztráltak, addig ma már 6502 új esetről számolt be a koronavírus tájékoztató portál, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is hasonlóan az országos adatokhoz, duplájára nőtt a fertőzöttek száma, a tegnapi 101 főhöz képest ma 246 új esetet regisztráltak.

NEM LESZ NYITÁS

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején elmondta, közel járunk a harmadik hullám csúcsához. A számok meglehetősen rosszak, de ezt a szakemberek is jelezték már előre, de ahogy a miniszter elmondta, az egészségügynek vannak még kapacitásait. A lazításnak még nincs itt az ideje, az oltás folytatódása a járvány elleni küzdelem legfőbb fegyvere. Ha az oltásszámokat nézzük, akkor az unióban a második helyen állunk – tette hozzá.

OPERATÍV TÖRZS: REKODOK DŐLNEK MEG NAPRÓL-NAPRA

Müller Cecília azt is elárulta, hogy megdőlt a korábbi, egy nap alatti halálozási rekord a koronavírus-járvány harmadik hullámában, az aktív fertőzöttek számában pedig lassan ott tartunk, ahol a második hullám csúcsán voltunk. Szerinte, fontos lenne, hogy mindenki beoltassa magát, a járványgörbe meredeken ível felfelé, napról napra megdőlnek a csúcsok, az elmúlt 24 órában 6502 új fertőzöttet diagnosztizáltak. 

HOGYAN ÁLLUNK A MEGYÉBEN?

Szél Bernadett országgyűlési képviselő a tegnapi napon nyilvánossá tette Facebook oldalán a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait március 5-ig bezárólag. Az adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos bocsátotta a politikus rendelkezésére, amelyben részletesen, megyénkénti lebontásban láthatóak a számok.

NEM A VAKCINA OKOZTA A TROMBÓZISOS ESETEKET

Tóth Sándor szegedi virológus úgy látja, a legnagyobb valószínűség szerint az elmúlt napokban jelentkező trombózisos eseteket maga a koronavírus okozta, nem pedig a brit–svéd AstraZeneca vakcinája. Az AstraZeneca oltóanyagának használatát Németországtól Írországon és Franciaországon át Olaszországig egy sor európai ország felfüggesztette, ugyanis az oltóanyag beadását követő napokban több tucat ember szervezetében vérrög képződött. Többen meghaltak, másoknál tüdőembólia, mélyvénás trombózis jelentkezett.

BAJBAN VANNAK A SZEGEDI VÁLLALKOZÁSOK

Tápai Péter ma délelőtt arra kérte a szegedi városvezetést, hogy duplázza meg azokat a területeket, amelyekre a vendéglátóhelyek teraszokat helyezhetnek ki az újranyitást követően. Mindezt természetesen a bérleti díj megemelése nélkül szeretné a Fidesz szegedi frakcióvezetője, biztosítva az egészség megőrzése érdekében szükséges távolságot és a nagyobb forgalmat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb