Közélet

Magyarország az uniós oltási ranglista élére került

A vasárnapi állapotok szerint Magyarország került az uniós ranglista élére a felnőtt lakosság átoltottsága terén – írja a Portfolio. Hosszú ideje álltunk Málta mögött a második helyen, azonban mostanra – hacsak hajszállal is, de – megelőztük a szigetországot.

A FELNŐTT LAKOSSÁG 21.6 SZÁZALÉKA MÁR MEGKAPTA AZ ELSŐ OLTÁSÁT

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6%-a kapta meg legalább az első oltását, míg a második helyen Málta áll 21,5%-os arányával. Ezzel hazánk a képzeletbeli dobogó második helyéről az első helyre lépett.

A lenti térkép azt mutatja meg, hogy az egyes uniós tagállamok milyen arányban oltották át a 18 év feletti lakosságot, legalább az első adag vakcinával. Minél sötétebb zöld egy ország, annál magasabb ez az arányszám:

GIGANTIKUS MENNYISÉGŰ VAKCINA ÉRKEZETT AZ ORSZÁGBA, EZZEL NYERTÜNK

Mint a Portfolio.hu írja, az uniós első helyhez összességében arra volt szükség, hogy gigantikus mennyiségű vakcina érkezzen be, amit viszont átlag alatti arányban használunk fel. 100 főre vetítve egyébként 36,9 adag érkezett be az országba, míg a második helyen Svédország következik 25 adaggal 100 főre vetítve. A nem gyenge mennyiség 76.2 százalékát adták be eddig Magyarországon az ECDC adatai szerint:

A fenti adat szerint tehát a rendelkezésre álló vakcinák bő háromnegyedét használták fel eddig idehaza, ami viszont egyáltalán nem kimagasló adat uniós összevetésben, a 19., 20. helyre elegendő és a 80% feletti uniós átlagtól elmarad. A vakcinák beadásának hazai tempója azonban javulást mutat, pénteken az egy nap alatt beadott oltások száma új rekordot döntött, 139 ezerrel. A kormány ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a nyolcszor akkora lakossággal bíró Németországban ugyanezen a napon 290 ezer volt a beadott oltások száma.

ORBÁN VIKTOR MEGÍGÉRTE: 2 ÉS FÉL MILLIÓ ELSŐ KÖRÖS BEOLTOTTNÁL JÖHET A FOKOZATOS NYITÁS

A pénteki kormányfői ígéretet egy szombati Magyar Közlöny kísérte, amely szerint jobb esetben április 9-től új rend vár a szegediekre (és persze mindenkire, aki Magyarország határain belül él): este 10-től kezdődik majd a kijárási tilalom, kinyithatnak a boltok és a szolgáltatók, szigorú szabályok és létszámkorlát szerint. Az iskolák és az óvodák április 19-én nyitnak majd.

Forrás: Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb