Közélet

Napi összefoglaló: sehogy nem akar csökkenni az új fertőzöttek száma, húsvét után jön a négyzetméter alapú boltnyitás

Berobbant a hosszú hétvége, itt a húsvéti időszak és mi is megjöttünk a napi összefoglalóval. Mutatjuk, mik a nap legfontosabb hírei: nem akar alábbhagyni a harmadik hullám, pénteken is 9 ezer felett lett az újonnan beazonosított fertőzöttek száma. Orbán Viktor szerint húsvét után végre jön a nyitás első lépcsőfoka, viszont Müller Cecília szerint azért felelősségteljesen kell viselkednünk az ünnepekkor. Az is kiderült ma, hogy Karikó Katalin szabadalma nemcsak a koronavírus ellen adhat védelmet és jövünk a nap legcukibb történetével is: horgolt nyuszikat és kedves üzeneteket találhatott ma Szegeden az, aki a Tisza-parton sétált. Végezetül pedig nem maradunk majd Musical Villamos nélkül sem Szegeden.

9 EZER FELETT AZ ÚJ ESETEK SZÁMA

Az elmúlt 24 órában 9055 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 670 776 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 295 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 267 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 262 főre emelkedett. 

HÚSVÉT UTÁN ENYHÍTÉS

Húsvét után meg lesz a 2,5 millió első beoltott, ezt követően megváltozik az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok. Orbán Viktor közölte, hogy ekkortól áttérünk a négyzetméter alapú szabályozásra. Április 19-én kinyitnak az iskolák és az óvodák – tette hozzá. Ha elérjük a 3,5 millió oltást, akkor újabb lépések jönnek, de arról csak a jövő héten tájékoztat majd a kormányfő. 

A VÍRUS NEM FOGLALKOZIK AZZAL, HOGY HÚSVÉT VAN

Az országos tisztifőorvos a húsvéti ünnep idejére is azt kéri a lakosságtól, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsa be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. Mint Müller Cecília fogalmazott, a vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben.

SIKERT SIKER KÖVET KARIKÓ KATALINNÁL

A koronavírus elleni forradalmi vakcina kulcsa a Karikó Katalin magyar biokémikus által kutatott hírvivő, azaz messenger RNS. A forradalmi felfedezés a szívgyógyászatban is sikeresnek tűnik. Már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos emberek szívét mentik az mRNS-sel. Nemcsak a szívet érintő betegségek területén, de a rákos megbetegedéseknél is meglehetősen jó eredményeket érnek el az mRNS hasznosításával.

ÖNZETLENSÉGBŐL ÖTÖS SZEGEDEN

Napvilágra került egy újabb édes szegedi kedves sztori, ugyanis a Szegeden láttam csoportba figyelmesek lettünk az elhagyott művészet legújabb formájára: ezúttal papírtojásokra illesztett horgolt nyuszikat és kedves üzeneteket találhatsz a Tisza-parton sétálva, a Tiszavirág szoborra helyezve.

JÖN A MUSICAL VILLAMOS

Április 25-én, vasárnap délután 14:00-kor újra útnak indul a sárga nosztalgia villamos, immáron ötödik alkalommal, amelynek vendége a Szegedi Nemzeti Színház két művésze Ágoston Katalin és Károlyi Krisztián lesz. Az 50 perces online musical műsort az egész országból, de akár külföldről is ingyenesen nézhetik a musicaleket kedvelők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb