Szegedi Arcok

Karikó Katalin: becsüljük meg az orvosokat, tanárokat és a kutatókat

Középiskolai és egyetemi éveiről mesélt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kommcast című műsorában Karikó Katalin, az intézményből indult, ma világszerte ismert biológus. A színes anekdotákkal fűszerezett beszélgetésből kiderül, hogy a tudós – akinek munkássága nélkül nem léteznének a koronavírus ellen védő legmodernebb vakcinák – milyen emberi és szakmai úton jutott el oda, hogy mára már talán az egyik legismertebb kutató vált belőle.

Középiskolában még inkább a növények érdekelték Karikó Katalint, aki miután a biológia iránt érzett vonzalmát egyetemi tanulmányokban folytatta, rendszeresen olyan kollégákkal került egy kutatócsoportba, akik más területhez értenek. Ez előny, hangsúlyozza, hiszen így folyton arra motiválta az élet, hogy szűken vett szakterületén túl újabb és újabb témákban szerezzen ismereteket.

ÁTALAKULT AZ ÉLETE

Az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének hallgatói által készített interjúban Karikó Katalin azt mondta, a vakcinafejlesztés kapcsán megnőtt médiaérdeklődés miatt átalakult az élete: míg egy éve ha meglátott egy érdekes szakcikket, volt ideje végigolvasni és elgondolkodni rajta, manapság rengeteg idejét veszi el az, hogy nyilatkozzon.

BECSÜLJÖK MEG A TANÁROKAT, ORVOSOKAT

“Megpróbálom felhasználni ezt az időt arra, hogy ráirányítsam a figyelmet a kutatás fontosságára, a kutatók megbecsülésére, az orvosok, a tanárok megbecsülésére. Mert hát ugye, ha a tanárok nem indítanak bennünket ezen az úton, akkor nem lesznek kutatók. És az ő munkájuk ugye nem az a reggel nyolctól délután ötig tartó munka, hanem ez egy hivatás, ahol minden pillanatukat a diákokért teszik. Meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját” – emelte ki Karikó Katalin. A tudós a sok személyes élményt bemutató interjúban beszél a koronavírus elleni védőoltás fejlesztését lehetővé tévő technológiáról, illetve a vakcina beadását követően kialakuló immunitásról is. Az alább meghallgatható beszélgetésből az is kiderül, Karikó Katalin már 20 éve kutat valamit, amiről egyelőre nem is publikált, de annyira ígéretesnek tartja, hogy ha lesz ideje és energiája, akkor egy saját céggel vág bele a gyakorlati kipróbálásába.

Forrás: hvg.hu, SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék yotube

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb