Szegedi Arcok

A tervező, aki megismertette Szegedet a világgal, avagy a Science Hoteltől a REÖK Cukrászdán át a Gold Key Awards-ig – exkluzív Szeged365 interjú Varró Zoltánnal

Egészen biztos, hogy senkinek sem kell bemutatni a Reök és Delimo Cukrászdákat, vagy a lebilincselő Science Hotelt Szegeden, viszont azt már kevesen tudják, hogy kinek köszönhetjük a csodás és egyben oly elragadó belső tereket és azt, hogy amikor beülünk egy finom sütire miért is érezzük magunkat annyira otthonosan és vajon honnan ered ez az igazi kávéházi hangulat. Hát nem mástól, mint a Gold Key Awards díjas Varró Zoltán, belsőépítésztől.

De, hogy miért került most Ő a középpontba? Eláruljuk: azért, mert 2016-ban pont a szegedi Science Hotel egyedien kialakított designja miatt nyerte el Varró Zoltán és csapata a világ legrangosabb és a vendéglátósok által elérhető legnagyobb díjat, az amerikai Gold Key Awards-t. Oké, hogy ez 2016-ban volt, de nagyon úgy tűnik, hogy az idei évben is ott lesznek a vendéglátósok Oscar-gáláján, hiszen a tatai Platán Vendégház is osztatlan sikert aratott a New York-i Boutique Design magazinnál, ami egyfajta belépője a Gold Key Awards-nak. Szóval, mi a helyzet most Zoltánéknál? Na, ennek jártunk utána.

Szecessziós macaron hangulat a szegedi Reök Cukrászdában. Forrás: epiteszforum.hu

A GOLD KEY AWARDS

Mielőtt belevetjük magunkat a belsőépítészet világába rákérdeztünk Varró Zoltánnál, hogy mi is az a Gold Key Awards pontosan, hiszen azért annyira nem egyértelmű ez mindazoknál, akik nincsennek otthon a vendéglátós szakmában. Zoltán készséggel állt a rendelkezésünkre és elmondta, hogy ez a legrangosabb esemény számukra a világon, és a vendéglátós szakma krémje jelenik meg itt évről-évre.

„Ez a világ legnagyobb és legfontosabb vendéglátós versenye és több mint negyven éve rendezik meg minden évben. Ehhez kapcsolódik a Boutique Design magazin, amely egy vendéglátós magazin és gyakorlatilag ők alapították ezt a díjat. Erről azt kell tudni, hogy ez a vendéglátós webdesign, szálloda-hotel Oscar-díjnak szokták becézni, pont azért mert itt a világ legnevesebb építészei, építész irodái és hotel-láncai versenyeznek ” – mesélte Zoltán, majd hozzátette, hogy több száz pályaműből hirdetnek eredményt minden évben, legutóbb 21 kategóriában. Hűűű – esett le az állunk, hiszen hát itt megjelenni is már egy óriási dolog, nemhogy díjat is bezsebelni.

A Science Hotel Szeged. Fotó: epiteszforum.hu

VARRÓ ZOLTÁN ÉS A GOLD KEY AWARS

Most, hogy már tudjuk mi fán terem a Gold Key Awards eláruljuk azt is, hogy Varró Zoltánnak és csapatának már háromszor is sikerült kijutni az amerikai gálára, sőt! 2016-ban pont a szegedi Science Hotel sajátosan kialakított belterének köszönhetően zsebelték be a legrangosabb díjat. Viszont, mielőtt fejest ugrunk a szegedi sikerekbe azt is megtudtuk, hogy nem a Science Hotel volt az első, amellyel kijutottak az amerikai díjátadóra és az sem mellékes, hogy Európából egyedül nekik sikerült ez.

„Első alkalommal 2015-ben vettem részt a Gold Key Awards-on az Aria Hotellel, és akkor három kategóriában finalisták lettünk, viszont nem győztünk, de az is egy óriási dolog volt. Ez a finalista dolog azt jelenti, hogy akkor közel 700 pályaműből jelölték a legjobbakat és minden kategóriában 2-3 befutó maradt. 2016-ban a szegedi Science Hotellel jelöltek bennünket és az Onyx étteremmel. Itt a szegedi hotellel nyertük el a legjobb Lobbi kategóriát, ami különösen nagy öröm volt számunkra, már csak azért is, mert a szegedi hotel nem egy nagy trendhez tartozik, nem egy óriási hotelláncnak a része, hanem gyakorlatilag egy teljesen ismeretlen hotel – emelte ki Zoltán és hát le a kalappal! Nem csak a saját nevét ismertette meg ezzel a világgal, hanem Szegedet is, és ezért őszintén hálásak vagyunk Mi is neki. Nem mellékesen hozzátennénk, hogy itt egy amerikai és egy amszterdami projektet tudott lenyomni a mi szegedi Science Hotelünk.

VarroDesign a Gold Key díjátadón New Yorkban. Forrás: epiteszforum.hu

A SZEGEDI SCIENCE HOTEL SIKERE UTÁN ÉS AZ IDEI PROJEKT, A TATI PLATÁN

A szegedi Science Hotel után 2019-ben ismét porondra álltak és a Mystery Hotellel kerültek a legjobbak közé. Nade, mi a helyzet most 2021-ben? Tettük fel a kérdést Varró Zoltánnak, hiszen Facebookon nemrég posztolt egy izgalmas fejleményt, miszerint:

„A Gold Key Awards elnyerése hatalmas dolog volt és mindig is az lesz az életemben. Ezért külön öröm számomra, hogy az Aria Hotel Budapest, a Science Hotel Szeged és a Mystery Hotel Budapest után a Platán Tata -ra is felfigyelt a Gold Key Awards partner magazinja, a New Yorki-i Boutique Design!” – vagyis, ismét kinéz egy újabb elismerés? Varró Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már nagyon régóta szerette volna megmutatni azt, hogy vidéken is lehet csodálatos látványt alkotni és a Platán Tata is hatalmas kihívást jelentett neki és nagyon büszke arra, hogy a Boutique Design ismét foglalkozott vele.

A Platán Bisztró és Udvarház melletti várárokba tervezett Spa struktúrája. Forrás: epiteszforum.hu

LEHETŐSÉG ÉS VILÁGOT BEJÁRT VIDÉKI VENDÉGHÁZ

„Rögtön megláttam benne a nagy lehetőséget, hogy szerintem a Platán az, amibe meg lehetne valósítani és megmutatni azt, hogy tényleg lehet vidéken is igazi fine dining-ot létrehozni. Mindezt úgy, hogy nem a puccosságot és a sznobizmust megfogva, hanem egy nagyon elegáns, nagyon minőségi hozzáállásban egy kedves, vidékies, laza hangulatban lehetne ezt megvalósítani” – hangsúlyozta a tervező és hát a végeredményt látva minden bizonnyal ez lebilincselő módon sikerült is neki, ami feltűnt számos külföldi magazinnak is, hiszen Amerika mellett már a pekingi és vietnámi sajtó is cikkezik róla. Elnézve, hogy csak úgy dőlnek az elismerések szinte biztosak lehetünk abban, hogy Varróék az idei évben is ott lesznek a Gold Key Awards gáláján, és minden bizonnyal Szeged mellett Tatának is elhozzák a világ egyik legrangosabb elismerését.

Hallgasd meg a Varró Zoltánnal készült teljes riportunkat:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb