Közélet

Megszólalt Áder János a cigányozó szegedi professzor botrányával kapcsolatban

Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen, ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható – válaszolta az államfő hivatala a Népszava Gulyás László ügyét firtató kérdéseire. A Szegedi Tudományegyetem professzorát a múlt héten több tanítványa is bepanaszolta rasszista, homofób és szexista megjegyzései miatt.

Mielőtt rátérnénk a köztársasági elnöki hivatal által kiadott közleményre, következzen egy kis “best of” az ominózus egyetemi előadáson történtekről, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának oktató történész többek között azt mondta:

  • ő Kamala Harrist, az USA alelnökét „csak egy fekete r@bancnak” szólítja,
  • majd tovább fokozva a nemzetközi diplomáciai konfliktust, Győzikébe állt bele, mint mondta, „utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp ne kelljen már néznem”,
  • ezt követően Afrikába kalandozott, szerinte ott nincs is civilizáció, mint kifejtette, „ott a fekák az őserdőben lóf@szt se csináltak”,
  • végül, hogy valami pozitív is történjen, tisztelgett egyet a női nem előtt: “Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó.”

PONT AZ IDÉN KAPOTT LOVAGKERESZTET GULYÁS

Pont az idén, március 15-én adományozta Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését Áder János a botrányt kirobbantó szegedi professzornak, a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi elismeréseként. A Népszava ennek kapcsán azt kérdezte a köztársasági elnöktől, hogy utólag méltónak tartja-e a kitüntetésre Gulyást, ha pedig nem, készül-e lépéseket tenni az ügyben.

ÁDER JÁNOS SZERINT MINŐSÍTHETETLEN, HA VALÓBAN AZ HANGZOTT EL A KATEDRÁN, AMI A TUDÓSÍTÁSOKBAN OLVASHATÓ

Az államfő hivatala azt válaszolta, hogy a köztársasági elnök szerint minősíthetetlen, ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható. A kitüntetés viszont marad: az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, ezért az „államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb