Közélet

KSH: a dolgozók fele majdnem 100 ezer forinttal kevesebbet visz haza, mint a hivatalos átlagbér

Megdöbbentő eredmény derült ki a KSH legújabb közzétett felméréséből, melyben két évre visszamenőleg nyilvánosságra hozták a havi mediánbér-adatokat. A felmérés szerint ugyanis az alkalmazottak fele legfeljebb a hivatalos átlagbér háromnegyedét kapja csak meg, azaz fizetése majdnem 100 ezer forinttal kevesebb, mint a hivatalos átlagbér, olvasható a Népszava cikkében.

AZ ALKALMAZOTTAK FELE VALÓJÁBAN LEGFELJEBB CSAK A HÁROMNEGYEDÉT KERESI MEG A MA MÁR 400 EZER FORINT FÖLÖTT JÁRÓ HIVATALOS ÁTLAGBÉRNEK

A közzétett adatok azt a régóta hangoztatott kritikát támasztják alá, hogy a hónapról hónapra közölt, hivatalos átlagbéradatok egy megszépített képet festenek a hazai kereseti viszonyokról. Az eddig figyelmen kívül hagyott, de most végre számításba vett kisebb cégeknél dolgozók ugyanis valóban kevesebbet keresnek, mint a nagyobb vállalatok alkalmazottai, így több mint 10 ezer forinttal lejjebb húzzák az átlagot. Az alkalmazottak fele pedig valójában legfeljebb csak a háromnegyedét keresi meg a ma már 400 ezer forint fölött járó hivatalos átlagbérnek, így annál több tízezerrel forinttal is kevesebbet visz haza. Ez az elmúlt években nem is nagyon változott.

IDÉN JANUÁRBAN A KIMUTATÁS ALAPJÁN 407 EZER FORINT VOLT A TELJES MUNKAIDŐBEN DOLGOZÓK ÁTLAGKERESETE, MÍG A MEDIÁNBÉR 325 EZER FORINT

februári közlésből kiderült, hogy a bruttó mediánkereset 2020-ra az összes gazdasági ágat átlagolva 320 582 forint volt (a teljes egész állásban alkalmazott dolgozói körben, tehát az 5 főnél kisebb cégeknél is), ami nagyjából 213 ezer forintos nettó mediánbért jelenthet a valóságban. Tehát tavaly a dolgozók fele ennél az összegnél kevesebből, az átlagbér kevesebb mint 80 százalékából élt egy hónapban. A most nyilvánossá vált havi adatokból részletesebb képet kapni a fizetések alakulásáról. A táblázat szerint idén januárban 407 ezer forint volt a teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete, míg a mediánbér 325 ezer forint, írta a Telex.

Forrás: telex.hu/nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb